hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyógyítás

Új szakmai állásfoglalás a posztmenopauzális hormonpótló kezelésről

A North American Menopause Society a közelmúltban aktualizálta hormonkezelésre vonatkozó állásfoglalását.

A posztmenopauzális korú nőknél alkalmazott hormonpótló terápia gyors ütemben fejlődik. A North American Menopause Society nevű szakmai szervezet a hormonkezelés kockázataival és előnyeivel kapcsolatos 2007. márciusi állásfoglalását aktualizálta és egyéb kérdésekre is kiterjesztette annak érdekében, hogy az egészségügyi szakemberek és a laikus társadalom számára irányt mutasson.

Az új állásfoglalás tartalmazza a menopauzával összefüggő tünetek miatt végzett hormonterápiára vonatkozó legutóbbi adatokat, és kitér olyan kérdésekre, mint a hüvelyi tünetek, a nemi működés, a vizeletürítési problémák, a testsúly, az endometrium-carcinoma, a depresszió, a halálozási arány, az adagolás módja és protokollja, a terápia elkezdésének időpontja, a terápia időtartama és abbahagyása, valamint a kezelés személyre szabása. Foglalkozik a szív- és érrendszeri hatásokkal, az emlőrákkal, a mentális státusszal, továbbá a biológiailag azonos hatású hormonokkal kapcsolatos kérdésekkel is. 

A dokumentum teljes terjedelmében a NAMS honlapján érhető el, az új állásfoglalást bemutató magyar nyelvű cikk pedig a Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle ez évi 2. számában olvasható, dr. Magyar Zoltán kommentárjával kiegészítve.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés