hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Nincs hatása a lenmagnak és a szójának a menopauza hőhullámaira

Azoknak a nőknek a számára, akik a menopauza tünetei ellen recept nélkül kapható szerekkel, például szójával vagy lenmaggal próbálnak védekezni, az újabb vizsgálatok csalódást csalódásra halmoztak. Múlt héten egy klinikai vizsgálat során azt mutatták ki, hogy a szójának a hőhullámokra nem volt erősebb a hatása, mint a placebónak, és a csontsűrűséget egyáltalán nem befolyásolta. Ezután egy hasonló vizsgálat adatait közölték a lenmagra vonatkozóan, amely ugyanezt igazolta a hőhullámokra nézve.

„Bárcsak azt mondhatnánk a nőknek, hogy igen, ezeknek van hatásuk. De éppen most mutattuk ki, hogy nincs” – mondta dr. Silvina Levis, a floridai Miami Egyetem oszteoporózis központjának igazgatója, a szója-vizsgálat vezetője.

2002 előtt a nőket rutinszerűen ösztrogénnel és progesztinnel kezelték, azonban ezek népszerűsége rohamosan zuhant a Woman's Health Initiative vizsgálatot követően, amely kimutatta, hogy idősebb nőkben ezek a hormonok fokozzák a szívroham és az emlőrák kockázatát.

Most azonban egyes orvosok amellett érvelnek, hogy ezek a kockázatok nem érvényesülnek a tipikus, menopauzás tünetektől szenvedő nőkben, sőt, még a hormonkezelés régi kritikusai is azt javasolják, hogy súlyos panaszok esetén meg kell fontolni a hormonok adását.

Vannak nők, akiken menopauzában csak a hormon segít

Egyik vizsgálat a másik után mutatta ki, hogy sok nem gyógyszeres kezelés, például a Cimicifuga racemosa, a vöröshere és más növények, most éppen a szója és a lenmag egyszerűen hatástalanok. A receptre kapható szerek közül egyeseknek – az antidepresszívumoknak, a vérnyomáscsökkentő clonidine-nak és az epilepszia-ellenes gabapentinnek – lehet némi haszna, de mellékhatásaikat sok nő nem tolerálja.

„Nincs jó hatású alternatív kezelés, legyen az gyógyszer vagy növényi táplálékkiegészítő” – mondja dr. Deborah Grady, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

A nők mintegy 75 százalékának hőhullámai vannak a menopauza során. Ezek lehetnek enyhék – ilyenkor hetente csak néhányszor lépnek fel –, lehetnek mérsékeltek – ha naponta néhányszor alakulnak ki –, de a nők kb. egyharmadában súlyosak: naponta 10–20 alkalommal is átélik őket a nők. Az enyhe és mérsékelt esetekben a nők nem igényelnek feltétlenül kezelést, de a súlyos formákban a hőhullámok megzavarják a nők alvását és napközbeni életüket is ellehetetlenítik.

Az orvosok ugyan általában meg szokták nyugtatni a nőket, hogy néhány éven belül túl lesznek a kellemetlen tüneteken, azonban az Obstetrics and Gynecology májusi számában megjelent egy közlemény egy hosszú távú vizsgálatról, amelyből kiderült, hogy a hőhullámok akár még 10 évnél hosszabb ideig is újra és újra jelentkezhetnek.

A hőhullám tipikusan erős forróságérzés az arcon és a nyakon, a nők arca kipirulhat, és erősen verejtékezhetnek. Gyakran szívdobogás-érzés és szorongás kíséri. Pontos oka nem ismert, de azt feltételezik, hogy a menopauza megzavarja a hőszabályozásozásért is felelős hipotalamusz működését, és ennek folytán már kis hőmérsékletváltozások is hőhullámokat váltanak ki.

A receptre kapható gyógyszerek közül – a hormonterápián kívül – az antidepresszívumok a leghatékonyabbak, amelyek akár 60 százalékkal is csökkenthetik a hőhullámok gyakoriságát. Különösen hasznosak ezek a szerek olyan nők esetében, akikben emlőrák vagy véralvadási zavarok miatt a hormonterápia kivitelezhetetlen.

Ami a hormonterápiát illeti, dr. Holly Thacker, a Cleveland Klinika női központjának igazgatója szerint sok nő esetében az előnyei többet nyomnak a latban, mint a vele járó kockázatok, és nem szabad visszariadni a hormonterápia előírásától. „Ez olyan lenne, mintha egy inzulinfüggő diabéteszesnek azt mondanánk, hogy próbáljon ki más anyagokat is az inzulin helyett. Látok nőket, akik egy nagy szatyorral jönnek be, ami tele van ilyen-olyan szerekkel, amelyekről egyáltalán nem tudják, hogy mit tartalmaznak, milyen hatásaik vannak. Annyi a félrevezető információ, hogy a nők nem tudnak eligazodni köztük” – mondja.

DR. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés