hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Kiborggá alakítja magát a robotkutató

Az angol-amerikai robotkutató, Peter Scott-Morgan nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy Peter 2.0-ává változtassák, írja a hvg.hu.

A tudós férfinál 2017-ben fedezték fel, hogy az amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenved. Ez az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség, melyre nincsen gyógymód.

A tudós ugyanakkor nem adta fel, már az első diagnózis megismerésekor elhatározta, hogy a teste fontosabb részeit gépi eszközökkel helyettesítve Peter 2.0-ává, a világ első és legfejlettebb kiborgjává fejleszti magát – hogy legyőzze az ALS-t. A férfi jelenleg is ezen munkálkodik, ugyanis sietni kell: az orvosok mindössze két évet jósoltak neki, mielőtt a teste feladná a betegséggel folytatott küzdelmet. A határidő most év végén jár le.

A most 61 éves tudóst számos magánvállalat támogatja, így a legkorszerűbb eljárásokkal és orvostechnológiákkal folyik az átalakítása. “Peter 1.0-nak meg kell halnia, hogy Peter 2.0 létrejöhessen. Igen, tudom. Ez így nagyon sci-fi” – kommentálta a bejelentését blogjában. A kutatót a Twitteren is lehet követni, ahol rendszerint beszámol a fejleményekről. Legutolsó posztjában örömmel mesélte, hogy a légzését már sikerült kiiktatni és egy mini ventilátorral helyettesíteni.

A férfi már egy gége– és szemműtéten is átesett, továbbá új tolókocsit fejlesztettek neki, amely a hasonló eszközöknél jóval könnyebb mozgást biztosít számára. A hangja ugyancsak gépi, a kutatók pedig egy élethű avatárt is készítettek neki, amely a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik visszaadni a férfi mimikáját. Utóbbit előadások alkalmával használja. Az ürítést a székébe helyezett kolosztómiás zsákokban végzi, míg az ételt a közvetlenül a gyomrába vezetett csövön át kapja, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink