hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új biomarkereket találtak az ALS korábbi diagnózisához

Amerikai kutatók amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő betegekben a motoneuronok új, korábban nem ismert típusát azonosították, ami potenciális gyógyszercélpontként szolgálhat a jelenleg gyógyíthatatlan betegség kezelésében.

 

A Chicago központú University of Illinois kutatócsoportja a Neurobiology of Disease folyóiratban számolt be arról, hogy korábban ismeretlen motoneuronokat sikerült felfedezniük ALS-ben szenvedő betegek szövetmintáiban.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Fabien Dachet et al, Predicting disease specific spinal motor neurons and glia in sporadic ALS, Neurobiology of Disease (2019).

Astrocyte and blood vessel, 3D illustration. Astrocytes, brain glial cells, also known as astroglia, connect neuronal cells to blood vessels (Forrás: 123rf.com)
Astrocyte and blood vessel, 3D illustration. Astrocytes, brain glial cells, also known as astroglia, connect neuronal cells to blood vessels (Forrás: 123rf.com)

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) avagy Lou Gehrig-betegség a motoneuron-betegségek (MND) leggyakoribb fajtája, amikor a központi idegrendszer mozgató idegsejtjeinek pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak – ebben a betegségben szenvedett és halt meg például Stephen Hawking. A betegség kiváltó oka nem ismert és nem gyógyítható, jelenleg csupán két olyan készítmény létezik, melyek alkalmazásával a beteg élete néhány hónappal meghosszabbítható.

Az ALS esetén a központi idegrendszerben (az agyban és gerincvelőben) található motoneuronok elpusztulnak. Ennek következtében az akaratlagos izmok – amelyek többek között a mozgás, beszéd, nyelés és légzésért felelősek – gyengülnek, majd a betegség előre haladtával le is állnak. Az esetek zömében az izomzavarok a felső végtagból indulnak ki és folyamatosan haladnak a törzs, majd a fej felé.

A University of Illinois kutatói a fokális kiindulású betegségtípusban szenvedő betegekből vett szövetmintákat elemezték, és a betegség által érintett végtagokat beidegző motoneuronok egy új típusát fedezték fel, melyek jelentősen különböztek az egészséges, kontroll mintáktól. Ezekben a neuronokban mikrogliasejteket és makrofág-infiltrációkat figyeltek meg, ami motoneuronoknál teljesen szokatlan és egyedi. Az új motoneuronok felfedezésének jelentősége, hogy további tanulmányozásukkal esetleg fényt lehet deríteni a betegség terjedésének mechanizmusára, valamint fontos lehet a betegség korai diagnózisában is.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink