hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Keveset tesz az ország azért, hogy óvja szerencséjét

A december 1-jei AIDS világnapról megemlékezve nem sok jó hírük volt a betegség megelőzésével foglalkozó civil szervezeteknek; idén nagyot nőtt az új betegek száma.

Mocsonaki László, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivőjének közlése szerint Magyarországon az elmúlt években megduplázódott a HIV-fertőzöttek száma: míg 2007-ben 117 új esetet találtak, addig 2012-ben már 219 új fertőzöttet szűrtek ki. Az új AIDS-betegek száma 2013. október végéig elérte a 42-t, az előző évek középátlaga 20 eset volt - mutatott rá az ügyvivő, hozzátéve, hogy Magyarországon 2013 első negyedévéig összesen 2402 HIV-fertőzést diagnosztizáltak.

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság 2009-ben közétett AIDS-ellenes stratégiájában több intervenciós területet meghatározott - többek között a korai HIV-tesztet és kezelést, valamint az úgynevezett prioritás csoportokra történő összpontosítást -, Magyarország nem felel meg a stratégiában megfogalmazott célok többségének. "Nincs valódi AIDS-politika, nem készült el az AIDS-stratégia és nincs elképzelés arról, hogy milyen prevenciós lépéseket kell tenni" - hangsúlyozta Mocsonaki László.

Miskolczi Endre András, a PLUSS Magyarországi HIV-pozitívokat Segítő Egyesület elnöke - aki 15 éve él együtt a betegséggel gyógyszeres kezelés mellett - hangsúlyozta: a fertőzöttek a diszkrimináció és a kirekesztettség miatt sokszor nem jutnak megfelelő ellátáshoz, nem mernek segítséget kérni. "A betegek nem merik felvállalni a betegségüket, mert az számukra súlyos társadalmi következményekkel jár" - tette hozzá.

Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekképviseleti Egyesületének elnöke kiemelte: a HIV-fertőzöttek számának növekedésével jár, ha a szexmunkából élőknek nincs lehetőségük anonim, olcsó vagy ingyenes szűrést igénybe venni és nincs biztosítva, hogy egészségesebb és biztonságosabb körülmények között dolgozhassanak. Földi Ágnes szerint a prostituáltak közül nagyon kevesen mennek el szűrésre, mert sokan tartanak attól, hogy nem megfelelő bánásmódban részesülnek. "Sokszor az orvosok sem tudják, milyen vizsgálatokat kell elvégezni, így gyakran az egyesületnek kell gondoskodnia arról, hogy a szexmunkások megkapják a megfelelő orvosi ellátást." Kiemelte, hogy ha ingyenesek vagy olcsóbbak lennének a vizsgálatok a rizikócsoportok számára, valószínűleg nagyobb számban vennék igénybe azokat.

A civil szervezetek tájékoztatóján arra is felhívták a figyelmet, hogy az intravénás droghasználók körében a HIV- és hepatitisfertőzés megelőzésének egyik fontos eszköze a tűcsereprogram, így ennek az ellehetetlenítése vagy megszüntetése HIV- és hepatitisjárvány kialakulásához vezethet.  Úgy látják, Magyarországnak - annak érdekében, hogy megőrizze európai viszonylatban az enyhén fertőzött ország státusát - meg kell szüntetnie az erőforrások drasztikus csökkentését és a prevencióra nagyobb figyelmet kell fordítania egy új nemzeti AIDS-stratégia keretében.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink