hirdetés
2020. július. 13., hétfő - Jenő.
hirdetés

Engedett dolgozói nyomásának, ezért kártérítésre ítélték a céget

Nem lehet valakit elbocsátani csak azért, mert HIV-pozitív, ez sérti az érintett emberi jogait - mondta ki csütörtöki ítéletében az Emberi Jogok Európai Bíróság Strasbourgban.

hirdetés

A törvényszék egy görög ékszerész cég elbocsátott alkalmazottja ügyében hozott ítéletet .A férfinak azt követően és arra hivatkozva mondtak fel, hogy kollégái szóvá tették: nem óhajtanak HIV-pozitív emberrel együtt dolgozni. A bíróság ítélete szerint ezzel megsértették a csak I. B. monogrammal szereplő panaszos magánszférához és családi élethez fűződő jogát, valamint a diszkrimináció tilalmának elvét, amelyeket az Emberi Jogok Európai Egyezménye rögzít.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy csak és kizárólag azért bocsátották el, mert kollégái nyomást gyakoroltak a munkáltatóra,  amiért az érintett férfi HIV-pozitív. A törvényszék arra is kitér, hogy a helyi, görög bíróságok ráadásul téves információ alapján utasították el a kirúgott dolgozó panaszát, vagyis nem voltak tisztában azzal, hogy ez a vírus hogyan terjed, és hogyan nem tud fertőzni, ráadásul nem támasztották alá megfelelően, hogy miért nyomnak nagyobb súllyal a latban a munkáltató jogai, mint a munkavállalóé.

Az őt ért sérelmek miatt a HIV-pozitív panaszos 6339,18 euró anyagi jellegű kártérítést kap, emellett az emberi jogi bíróság 8000 euró perköltség megtérítésére is kötelezte Görögországot. A döntés egyelőre nem jogerős.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink