hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kazincbarcikán is az ellenőrzött az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék lezárta a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. 2013-2016. közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tulajdonosi joggyakorlása a társaság felett 2013-ban és 2016-ban nem volt szabályszerű.

A kórház működésének szabályozottsága, gazdálkodása, vagyongazdálkodása 2013-ban és 2016-ban nem volt szabályszerű, így az ügyvezető nem biztosította az elszámoltathatóságot és a vagyon védelmét. A társaság közérdekű adatait nem tette közzé, ezáltal a működése nem volt átlátható.

Az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek a nemzeti vagyon részét képezik, ellenőrzésük kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Az Állami Számvevőszék az ellenőrzéseivel hozzájárul a közpénzek szabályos, átlátható, elszámoltatható és eredményes felhasználásához. Az ÁSZ ezért ütemezetten végzi az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek ellenőrzését, melynek keretében sor került a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. ellenőrzésére.

A társaságot a Debreceni Egyetem alapította 2008-ban, amely a társaság üzletrészeinek 2013. július 31-ig kizárólagos tulajdonosa volt. 2013. augusztus 1-től a társaság tulajdonosa 100%-ban a magyar állam lett, amely a tulajdonosi jogok gyakorlására az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) jelölte ki. A társaság fő tevékenysége a fekvő- és járóbeteg-ellátás, valamint egyéb humán-egészségügyi ellátás biztosítása. A társaság 2016-ban a fekvőbeteg-ellátást 215 ággyal biztosította (55 aktív és 160 krónikus ágy), a járóbeteg-szakellátásra fordított óraszám 1203 óra volt. A társaság jegyzett tőkéje 30 millió Ft volt, amely az alapítás óta nem változott. A társaság közhasznú jogállású szervezetként működött, és 2014-től kormányzati szektorba sorolt gazdálkodó szervezet. A társaság feladatellátását szolgáló vagyont – vagyonkezelési szerződés keretében – a magyar állam biztosította, amely a kezelt vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására szintén az ÁEEK-t jelölte ki. A társaság által kezelt vagyon értéke 2016. december 31-én 3521,6 millió Ft volt. A társaság az ellenőrzött időszakban adósságot keletkeztető ügyletet nem kötött.

Részletek

hirdetés

Könyveink