hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nyolcadszor készít korrupciós felmérést az ÁSZ

Az idén már nyolcadik alkalommal készíti el a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező felmérését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), az adatközlésre felkérő levelek a következő napokban több mint 10 ezer költségvetési szervhez érkeznek meg, közölte az ÁSZ.

A tájékoztatás szerint az idén megújították és egyszerűsítették a felmérést, amelyben a korábbi 169 kérdés 93-ra csökkent. Emellett az értékelési módszertan is megújult: az idei évtől minden résztvevő szervezetről egy kockázati index jelzi a veszélyeztetettség mértékét, ezáltal a kockázat mértéke egyértelműen beazonosítható, összehasonlítható.

Az átdolgozott kérdőív legfontosabb újdonsága, hogy a kitöltők számára önértékelést nyújt az egyes integritási területekre vonatkozóan, amelyet össze tudnak hasonlítani a saját, intézményi csoportjuk eredményeivel. Ezzel a válaszadók felmérhetik azokat a területeket, ahol fejlődésre van szükségük, közölte az ÁSZ.

Az online kérdőív kitöltésére 2018. október 24-ig minden költségvetési szervnek lehetősége van. A kérdőív a https://felmeres.asz.hu/ oldalon található.

A 2011-ben indított, önkéntes integritás felmérés azokat a tényezőket tárja fel, amelyek károsan befolyásolhatják a közintézmények védekezőképességét a korrupciós kockázatokkal szemben. A felmérések eredményeként évről-évre jobban láthatóvá válnak a magyar közintézményeket korrupciós szempontból veszélyeztető területek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink