hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Kásler: Erős az együttműködés az orosz onkológiai társasággal

Erős és folyamatos a szakmai együttműködés az Orosz Onkológiai Társaság és a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia (CEEAO) között, mondta az emberi erőforrások minisztere korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatón.

Felidézve a magyar kormány támogatásával 21 ország részvételével létrejövő onkológiai akadémia megalakulását, Kásler Miklós jelezte: ezzel a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben olyan jelentős nemzetközi grémium jött lére, amely partnere lehet bármilyen tudományos társaságnak és akadémiának szerte a világban.

Az akadémia számos tudományos eredményre támaszkodhat, és ezzel az együttműködéssel 500 millió ember ellátására nyílik lehetőség, hiszen tevékenysége kiterjed az epidemiológiára, a prevencióra, a korai diagnosztikára, a szűrésre, terápiára, a kutatásra, oktatásra, továbbképzésre, a struktúrák és a nagy klinikai vizsgálatok egyeztetésére.

Andrej Kaprin, az orosz egészségügyi minisztérium moszkvai Nemzeti Orvosi Kutatási Radiológiai Központjának főigazgatója, aki online vett részt a sajtótájékoztatón "nagyon bölcs döntésnek" nevezte az onkológiai akadémia létrehozását. Kitért arra: a szervezet nagy szerepet játszott a koronavírus-járvány alatti szakmai kapcsolattartásban is. Mint mondta, a pandémia előtti személyes találkozókon a meglévő együttműködéseken túl további projekteket sikerült körvonalazni, tárgyalásokat folytattak az onkológiai társaságok vezetőivel, bevonva a FÁK-országok szakmai grémiumait is, továbbá fontos kérdés volt a fiatal onkológusok jelenléti és távoktatása is.

Mátrai Zoltán, a CEEAO elnöke arról beszélt, hogy az együttműködés részeként az akadémia elnökeként vehetett részt a Moszkvában rendezett, a világ egyik legnagyobb, az onkológia teljes spektrumát lefedő szakmai konferencián, valamint két vezető onkológiai központot is meglátogatott.

Beszámolt arról is, hogy az akadémia szervezésében novemberben Budapest ad otthont egy nemzetközi klinikai és alapkutatási, valamint onkológiai hálózatépítést szolgáló szakmai konferenciának, és a tárgyalásokon szó volt egy moszkvai és egy belgrádi CEEAO-iroda megnyitásáról is.

Kásler Miklós miniszter (b), Mátrai Zoltán, a CEEAO elnöke, Szemben jobbról a képernyőn Andrej Kaprin, az NMRRC főigazgatója, aki online vett részt a sajtótájékoztatón, amelyre többek között a MedicalOnline-t sem hívták meg. MTI/Soós Lajos
Kásler Miklós miniszter (b), Mátrai Zoltán, a CEEAO elnöke, Szemben jobbról a képernyőn Andrej Kaprin, az NMRRC főigazgatója, aki online vett részt a sajtótájékoztatón, amelyre többek között a MedicalOnline-t sem hívták meg. MTI/Soós Lajos

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink