hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Akiket összekovácsol a rák elleni küzdelem

A Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia új alelnökét, Andrej Dimitrie­vics Kaprint, az oroszországi Orvosi Radiológiai Kutatóközpont főigazgatóját a Magyar Nemzet kérdezte.

– Mit tart a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia legnagyobb előnyének?

– Elsősorban az akadémia huszonegy országa szakmai tudásának az egyesítése fontos. Nagy kaliberű szakértőkről van szó, akiket összekovácsol a rák elleni küzdelem. Ez sok fiatal orvost és kutatót is a sorainkba vonz. Megtanítjuk a fiatal generáció szakembereinek, hogyan kerüljenek kapcsolatba egymással országhatárokon túl, a tudomány és a jó gyakorlatok talaján. Így az akadémia az onkológia jövőjét is kijelölheti. Arra fogunk törekedni, hogy megtaláljuk a legjobb gyakorlatot olyan nehéz terepen is, mint a rákgyógyítás.

– Lát arra esélyt, hogy belátható időn belül kifejlesszenek olyan gyógyszereket, illetve kezelési módokat, amelyek a rák most még nehezebben gyógyítható fajtái – például tüdő- vagy agydaganat – ellen is hatékonyak lesznek?

– Abban hiszek, hogy a kombinált és komplex gyógymódok válnak egyre hatékonyabbá. Egy gyógyszerrel lehetetlen minden ráktípust gyógyítani. A molekuláris és genetikai kutatás folyamatosan fejlődik, így ma már tudjuk, hogy egy daganat nagyon különböző sejtek sokaságából áll, épp ezért van szükség a komplex megoldásokra. Ezekkel szeretnénk egyre jobban leküzdeni a gyógyszerek toxikus mellékhatásait és a radiológiai rezisztenciát is, vagyis azt, amikor a daganat már nem reagál az addig alkalmazott kezelésekre.

– Van valamilyen konkrét célkitűzése az akadémiának az összefogással?

– Az onkológiában vannak fontos minőség-ellenőrzési mutatók. A halálozások számának csökkentése a mi feladatunk. Ezt szeretnénk már a következő egy évben elérni, ahogy azt is, hogy a betegséget minél hamarabb, már az első vagy második stádiumban észrevegyük. Fontos célunk az orvos-utánpótlás is, hogy olyan fiatalokat neveljünk, akik majd a mi generációnkat gyógyítják.

A teljes interjút a Magyar Nemzet közli.

 
(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés