2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kamu a legnépszerűbb egészségügyi cikkek harmada

A bizonyítékokon alapuló orvoslással foglalkozó Health Feedback által felkért szakértők értékelték azokat a 2018-ban megjelent, egészséggel foglalkozó cikkeket, amelyek a legjobban pörögtek a globális közösségi médiában, írja az Index.

A cikkeket a legkülönfélébb egészséggel kapcsolatos kifejezésekre (például oltás, betegség, gyógymód) való kereséssel találták meg. Az elemzésből kizárták azokat a cikkeket, amelyek egészségpolitikával foglalkoztak, vagy explicite véleménycikkek voltak, és nem tudományos tényekként közölték a bennük foglalt információkat. Az általános eredmények szerint a tíz legnépszerűbb cikk megosztóinak harmada (2,1 millió ember) megbízhatatlan cikket terjesztett, míg csak negyedük (1,7 millióan) osztottak meg megbízható információt. A legnépszerűbb száz cikk között jobb a megbízható cikkek aránya (45 százalék), de a megtévesztőké is nagyobb valamivel (35 százalék), a semlegeseké viszont jóval kisebb.

A top 100-ban a legnépszerűbb téma természetesen a különféle betegségek gyógyítása, a második a táplálkozás, míg a harmadik az oltások.

Talán nem lep meg senkit, hogy az év legnépszerűbb cikke is megbízhatatlannak minősült. Arról szólt, hogy egy vizsgálat szerint a marihuána 100-szor kevésbé toxikus, mint az alkohol, és a dohányzásnál is biztonságosabb, írja az Index.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink