hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A Google is fellép az áltudományos terápiák ellen

A Facebook után a Google is a fokozott figyelemmel fordul a csodás gyógyulást ígérő egészségügyi, gyógyászati hirdetések felé, írja a hvg.hu.

A félretájékoztatással és a gyanútlan internetezőket megtévesztő tartalmakkal nemcsak a kamuhíreket közlő weboldalakon vagy a közösségi oldalakon találkozni, időnként a Google hirdetési rendszerében is szembejön egy-egy kétes eredetű szolgáltatás. A keresőóriás most ennek visszavágása érdekében tesz lépéseket: a szakemberek kitiltják a rendszerből a veszélyesnek ítélt gyógyászati megoldásokat.

A Google bejelentése szerint a jövőben már nem fogjuk látni azokat a gyógyulást ígérő technológiákat, amelyek hatékonyságát nem bizonyították, vagy egyelőre csupán kísérleti stádiumban vannak. Ilyen lehet például az őssejtterápia, a sejtterápia vagy a génterápia is – írja a The Washington Post. A lap szerint volt már rá példa, hogy egy tesztelés nélkül alkalmazott őssejtterápia néhány páciens látásvesztéséhez vezetett.

Az továbbra is engedélyezett, hogy gyógyszerkutatásokkal, illetve a szerek hatékonyságát bizonyítani hivatott klinikai tesztekkel kapcsolatos hirdetéseket tegyenek közzé az ügyfelek. De a – Google megfogalmazása szerint – "tudományos alapokat nélkülöző terápiákat" épp kitiltják a rendszerből, ahogy azokat is, amelyeknél egy felületes teszttel akarják alátámasztani a széles körű klinikai alkalmazás jogosultságát. Arról azonban nem beszéltek, hogy pontosan mik a kritériumok, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!