hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Superfood és fogyasztószer, vagy csak kamu?

Egerekkel végzett kísérletek alapján a camu-camu pozitívan hat az anyagcsere-paraméterekre; a hatás valószínűleg közvetett, a bélflórán keresztül érvényesül, közölte a PharmaOnline.

A reklámok előszeretettel alkalmazzák a „superfood” (szuper élelmiszer) kifejezést a legkülönfélébb, általában egzotikus eredetű élelmiszerekre. „Superfood” a gránátalma, az acai, a goji, mert kiemelkedően magas lehet az antioxidáns tartalmuk, és folytatható a felsorolás.

Definíció azonban nem létezik, ami alapján egy táplálék „szupernek” minősíthető, írja a lap.

Superfood nevében legújabban az Amazonas-folyó vidékéről származó, nálunk még alig ismert camu-camu tetszeleg. A Dél-Amerikában honos camu-camu cserje (Myrciaria dubia; Myrtaceae) gyümölcse C-vitaminban és polifenolokban különösen gazdag. Az őshonos lakosság régóta fogyasztja a camu-camu gyümölcsöt, ami egyre gyakrabban tűnik fel európai reformházakban is.

Camu camu berry fruits (lat. Myrciaria dubia) which are grown in the Amazon region and have a very high Vitamin C content (Selective Focus, Focus on the berries in the middle of the bowl) Forrás: 123rf.com
Camu camu berry fruits (lat. Myrciaria dubia) which are grown in the Amazon region and have a very high Vitamin C content (Selective Focus, Focus on the berries in the middle of the bowl) Forrás: 123rf.com

A camu-camu hatását illetően ígéretek már vannak… A camu-camu mellett nyugodtan fogyaszthatók magas  kalóriatartalmú ételek, bármennyit ehet az illető, elhízni nem fog. Mindez igaz lenne?

Bár humán vizsgálati eredmények még nem állnak rendelkezésre, nemrégiben jelent meg a Gut hasábjain egy közlemény, ami egereken vizsgálta a camu-camu hatását.

A camu-camu kivonatának a hatását olyan egereken tesztelték, amelyeket cukrokban és zsírokban dús táplálékkal etettek. Azok az egerek, amik a hizlaló táplálékuk mellé camu-camu kivonatot is kaptak, a 8 hetes kezelési idő alatt mintegy 50 százalékkal kevesebbet híztak, mint a placebo-kezelésben részesülő fajtársaik.

A kutatások alapján a camu-camu kivonata javította a glükóztoleranciát és az inzulin-érzékenységet, valamint megakadályozta a zsírok májban történő lerakódását.

Az anyagcsere-paramétereken túl a bélflórában is jelentkeztek változások: a camu-camu adagolása hatására az egerek bélflórájában dominánssá vált az Akkermansia muciniphila, miközben a Lactobacillusok eltűntek. Amennyiben a kutatók a camu-camu-val táplált egerek bélflórát a korábban camu-camu kivonattal nem etetett egerekre átvitték, azoknál is kedvező irányú metabolikus változásokat tapasztaltak. A kutatócsoport ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy a camu-camu pozitív metabolikus hatásai a bélflóra befolyásolásán keresztül érvényesülnek.

Annak a felderítése, hogy a következtetés humán vonatkozásban is helytálló-e, a jövő kutatásainak és vizsgálatainak a tárgyát képezi. 

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink