hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Informatikai korszakváltás az ÁNTSZ-nél

Azonnali adatcserét tesz lehetővé az egészségügyi szolgáltatókkal az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ) megvalósult informatikai fejlesztés, melynek nyomán a szervezet a jövőben gyorsabban és hatékonyabban reagálhat a közegészségügyi és járványügyi helyzetekben.

A projekt zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Paller Judit országos tisztifőorvos a mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatásból megvalósult informatikai fejlesztést korszakváltásnak nevezte az ÁNTSZ működésében. Helyettese, Kovács Attila úgy fogalmazott: "a történet" Magyarország járványügyi, közigazgatási biztonságáról szól; az ÁNTSZ feladata, hogy ezt garantálja.

A helyettes országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az ÁNTSZ jó húsz évvel ezelőtt "szigetszerűen" működött. Sok területen viszont még jelenleg is papíralapú az adatforgalom, s emiatt a reagálási idő is meglehetősen hosszú. Az ÁNTSZ elektronikus közigazgatásának fejlesztése viszont azonnali adatcserét tesz lehetővé az egészségügyi szolgáltatókkal, illetve minden olyan hatósággal és szervezettel, amelyekkel együttműködnek, például a katasztrófavédelemmel vagy a meteorológiai szolgálattal.

Egy háziorvos, ha fertőző betegség gyanúját észleli, az elektronikus felületen azonnal jelenteni tudja azt a szolgálatnak, az orvos pedig ugyanezen a rendszeren keresztül hamarabb lekérdezheti az elkészült vizsgálati eredményt is - említett másik példát az új rendszer előnyeként.

Srágli Attila, a projekt vezetője elmondta: az elsődleges cél az, hogy az ÁNTSZ és az adatszolgáltatók között "biztosítsák az elektronikus kapcsolatot a járványügy, a kémiai biztonság és a sugáregészségügy területén". A fejlesztés részeként az ÁNTSZ belső informatikai rendszere mellett hamarosan a honlapjuk is megújul, a pollenhelyzet mellett a jövőben a magyarországi járványügyi helyzetet is bárki nyomon követheti térképen. A tervek szerint az ÁNTSZ új felületű honlapja az ősz folyamán már elérhető lesz.

Paller Judit a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: az új informatikai rendszer révén az egészségügyi szolgáltatók azt is láthatják például, hogy más kórházakban milyen eszközök vannak, milyen ellátást tudnak biztosítani. Ez pedig - összhangban az egészségügyi államtitkárság és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) terveivel - a betegirányítást segíti, hatékonyabbá és gyorsabbá válik az ellátás.

 

(forrás: MTI / ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink