hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Informatikai kérdések a tb-törvény módosítása kapcsán

Az júliustól hatályba lépő törvény végrehajtásához szükséges új informatikának kényes adatokat-helyzeteket kell kezelnie, írja a Napi.hu.

Az új rendszerhez olyan informatikára van szükség, amelyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is látja, hogy az egyéni járulékfizetésre bejelentkezett, zöld lámpával rendelkező, mintegy 300 ezer fő járulékfizetése rendezett-e, írja a Napi.hu.

Az új Tb-törvény elfogadásával és hatályosulásával július 1-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, s három egymást követő hónap elmaradt járulékfizetése után figyelmeztet, majd ha a jogosultság továbbra is rendezetlen, jelzést küld a NEAK-nak – ahol ez alapján barnítják a lámpaszínt, azaz érvénytelenítik a taj-számot, ami az orvosnál azonnali fizetési kötelezettséget jelent. Visszazöldítésre csak az elmaradt járulékfizetés pótlása után van lehetőség, azonban az előterjesztés indoklásából nem derül, hogy zajlik majd ez a folyamat.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy a barnítás idején igénybe vett és kifizetett ellátás árát a beteg mindenképpen bukja, ezt a pénzt az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza, ami jelentős változás az eddigiekhez képest.

Eddig a piros lámpás ellátást a NEAK hivatalból továbbította a NAV-nak, ahol egy vizsgálatot követően, saját hatósági eljárás keretében maximum 5 évre visszamenőleg kötelezhették az illetőt az elmaradt járulék befizetésére.

A nehéz helyzetben lévők számára menekülő út, ha kezdeményezik a lakóhely szerinti járási hivatalnál a szociális rászorultság megállapítását, s akit a kormányhivatal ezen a jogcímen bejelent, annak egy évig zöld marad a lámpája. Elméletben a lámpabarnítás azokat nem érinti, akik után a munkáltató nem fizeti a járulékot.

Az egyéni járulékfizetésre bejelentkezett 300 ezer fő mellett  további mintegy 300 ezer lehet az olyan magyar állampolgárok száma, akik rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, de be sem jelentkeztek egyéni járulékfizetésre. A szakzsargonban leginkább őket emlegetik potyautasokként.

Közülük sokan külföldre távoztak, de ezt nem jelentették be hivatalosan a NEAK-nak, vagy itthon dolgoznak, de feketén, szociálisan rászorulók, de nem tudnak róla, hogy ezt elismertetve, hivatalos jogosultságot szerezhetnének. Ez a kör most piros lámpa mellett, de teljes körű természetbeni egészségügyi ellátást vehet igénybe.

A július 1-re való átállást a jogosultságokat illető bizonytalanságok mellett a rendelkezésre álló idő elégtelensége is nehezíti. A fejlesztéshez szükséges részletek még nem ismertek, csak az az alapelvárás, hogy a NEAK beállíthassa a jogosultságot a NAV jelzése alapján. Ennek a működését az éles üzem előtt mindenképpen tesztelni kell majd.

Nyilvánvalóan szükség lesz az érintett szervezetek, de főképpen az érintett állampolgárok felkészülésére, azonban konkrét iránymutatás nélkül (az előterjesztés e téren hiányos) egyelőre nincs miről beszélni. A közbeszerzési törvénynek való megfelelés várhatóan tovább növeli az időszükségletet, miközben július 1-től már az új rendszernek kellene működni. Egyelőre azonban úgy tudjuk, sem az azt működtetők, sem a kapcsolódó jogszabályi környezet, sem az érintettek nincsenek erre felkészülve.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!