hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Tb-törvény: hétszázezer ember kerülhet nehéz helyzetbe

Több százezer embert hozhat nehéz helyzetbe az az új törvény, amit szerdán várhatóan elfogad a parlament kormánypárti többsége, írja a Népszava.

A „potyautasoktól” mentesítené az egészségügyi ellátórendszert a pénzügyminiszter törvényjavaslata, amelytől azt várják, hogy automatikusan kiszűri azokat, „akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.” Potyautasként tartják számon azokat, akik nem fizetnek semmit az egészségügyi rendszer igénybevételéért, és akikért az állam sem fizet. Jelenleg azok, akik elvesztették a jogosultságukat, mert például munkanélkülivé váltak, tönkrement a vállalkozásuk, elvégezték az egyetemet, de nem találtak még munkát, esetleg háztartásbeliek, egyéni egészségügyi szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékért vásárolhatnak jogot térítésmentes ellátásokra. A mostani szabály az, hogy akinek rendezetlen a biztosítása, de orvosra szorul, azt ellátják, majd az adóhivatal utólag behajtja rajta az elmaradt járulékot.

Míg korábban a piros lámpa csak figyelmeztetés volt arra, hogy tisztázni kell az adóhatóságnál a rendezetlen jogviszonyt, addig a barna azt jelenti, hogy a biztosítás érvénytelen, ezért csak készpénz fizetés ellenében kaphatnak orvosi ellátást. Gyógyszert is csak a támogatás nélküli teljes áron válthatnak ki a patikában. (Ez nem vonatkozik a mentésre és a sürgősségi ellátásra.  Az továbbra is mindenkinek állampolgári jogon jár.)

Kormányzati körökből a Népszava úgy értesült, hogy körülbelül 300 ezer olyan ember van, aki most egyéni szerződéssel fizeti az egészségügyi járulékát, azaz e csoport tagjai potenciálisan is veszélyeztettek, ha bármilyen okból három hónapra kiesik a járulékfizetésük. További 400 ezer olyan magyarországi állandó lakcímmel rendelkező ember van, aki soha semmilyen egészségügyi, illetve társadalombiztosítási szolgáltatást nem vett még igénybe, ők az adóhatósághoz sem jelentkeztek be. Szakértőnk szerint egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az ő sorsuk, ha mégis megjelennének az orvosnál. Továbbá van 500 ezer piroslámpás, akiknek rendezetlen a státuszuk.

A lap szakértője úgy becsülte, hogy az átfedések miatt összesen körülbelül 700 ezer ember kerülhet az új szabályok miatt váratlan, nehéz helyzetbe. Azaz fizetnie kell esetleg majd az ellátásért. Magyarországon elvben minden ellátóhelynek van egyéni díjszabályzata, amely alapján a biztosítás nélkülieknek kiállíthatnak számlát.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink