hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A Roche HIV/AIDS tesztet biztosít Dél-Afrikában a csecsemőknek

A Roche kizárólagos szerződést kötött a dél-afrikai Országos Egészségügyi Laboratóriumi Szolgálattal (National Health Laboratory Services, NHLS) arra nézve, hogy támogatni fogja a Korai Csecsemőkori Diagnózis programot.

A világ legnagyobb csecsemővizsgálati programjához a Roche olyan diagnosztikumokat fog szállítani, amelyekkel már az élet első hónapjaiban kimutatható HIV fertőzés. A diagnosztikumokkal egy speciális mintából, amelyet a szárított vérvétel módszerrel (Dried Blood Sampling, DBS) nyertek, lehet azonosítani a HIV fertőzötteket. A módszer lényege, hogy szűrőpapíron beszárítanak egy csepp vért, és így küldik a laboratóriumba. Ez a technika kevéssé megterhelő a gyermek és az anya számára, szükségtelenné teszi a hűtést és drasztikusan csökkenti a tárolandó és szállítandó vér mennyiségét.

Ez egy újabb lépés a Roche és az NHLS évtizedes együttműködésében, és Daniel O'Day, a Roche egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy büszkék arra a munkára, amit az NHLS-sel együtt végeztek annak érdekében, hogy diagnosztizálják a HIV-pozitív anyák gyermekiben az esetleges fertőzést. Mint mondta, döntően fontos, hogy a csecsemők HIV státuszát minél korábban, lehetőleg már pár hetes korukra megismerjék, mert csak ez teszi lehetővé megfelelő ellátásukat.

A korai diagnózis nyomán azonnal kezelni kezdhetik a HIV-pozitív csecsemőt, mielőtt még komolyabb betegség kialakulna nála, és így a fertőzés ellenére egészséges maradhat. Ha a gyermek HIV-negatív, akkor a szülőknek elmondják, hogy hogyan őrízhetik meg a fertőzésmentességet. A HIV diagnosztizálása csecsemőkben és kisgyermekekben korántsem egyszerű feladat. Az antitest kimutatás ebben a korban értelmetlen, mivel az anya antitestjei a születés után is megmaradnak a gyermekben, és ezért 15 hónapos korig ez a vizsgálat hamis pozitív eredményt adhat. Több alternatív módszer is létezik a fertőzöttség kimutatására ebben az életkorban, amelyek általában molekuláris technikát alkalmaznak a vírus DNS-ének vagy RNS-ének detektálására. Ezekkel a módszerekkel már 6 hetes korban kimutatható a HIV a gyermek véréből.

(forrás: WorldPharmaNews/MedicalOnline-Pharma-klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés