hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Így zajlik a vastagbélszűrés – 61 ezer mintát már beküldtek

Már húsz esetben igazolt a rosszindulatú daganat azoknál, akik részt vettek a háziorvosoknál elindult vastagbélszűrési projektben – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Eddig 72 291 fő vette át háziorvosától a szűrési csomagot, és közülük 61 347 fő küldte be a mintáját a kémiai laborba, valamint 223,5 ezer meghívót postáztak ki az 50 és 70 év közötti korosztály részére. Áprilisban további 101 ezer behívót küldenek ki, év végéig a tervek szerint összesen 600 ezer értesítést postázna ki az NNK – írták. A programban eddig 1648 háziorvosi praxis vesz részt. A jelentések szerint mintegy 1500 ember kapott időpontot kolonoszkópiára, közülük több mint 790-nél már elvégezték a vizsgálatot, amelynek során körülbelül 200 esetben találtak adenomát vagy polipot.

Ugyanakkor szeretnének még több háziorvost bevonni a projektbe, ezért Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fordult az önkormányzatokhoz, hogy a polgármesterek tájékozódjanak arról: az 50–70 év közötti korosztály vastagbélszűrési programja elindult-e a területükön. A tiszti főorvos felhívja arra is a figyelmet, hogy helyettesítéssel megoldott praxisok esetében is van lehetőség a szűrés lebonyolítására, s a szűrést eddig nem végző szolgáltatók esetében is nyitva áll a lehetőség a csatlakozásra, írja a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink