hirdetés
2018. március. 19., hétfő - József, Bánk.

Húsz év pilot után idén elindul a vastagbélszűrés

Tégely, tasak és boríték már van, három pilot és másfél évtized várakozás után év végén tényleg elindul az országos vastagbélrák szűrés.

Nemzetközi összehasonlításban is magas a korai halálozás – ismerte el az Emberi Erőforrások Minisztériumának első embere, hozzátéve: ha azt szeretnénk, hogy többen legyünk, ahhoz nem csak a születések számának emelkedése, hanem az idő előtti halálozások csökkentése is szükséges. Az elmúlt években nálunk is nőtt az egészségben eltöltött életévek száma – 2014-ben 60,8 év –, ezzel közelítve az uniós 61,8 éves átlagot. A magyar adat azonban a nőkre vonatkozik, miközben a férfiak egészségben eltöltött életéveinek száma átlagosan 56 év. Igaz, derült ki Balog Zoltán szavaiból egy kedden megtartott sajtótájékoztatón, ez utóbbi jelentős emelkedés a 2005-ös 52,2 évhez képest. Mivel az eddig működő két, országos népegészségügyi szűrőprogram – 2001-től mammográfia, 2003-tól méhnyakrák – nem fedi le a főbb halálozási okot, ezért harmadikként idén megkezdődik a rendszerszintű vastagbélrák szűrés.

Topon a vastagbélrák

Évente közel 10 ezer embernél diagnosztizálnak vastagbélrákot, s e betegek fele meghal. A cél ez utóbbi adat 10 százalékos csökkentése, vagyis évente közel 500 ember életének megmentése. Ehhez az anyagi hátteret két uniós program – EFOP, VEKOP – biztosítja, összesen 6,57 milliárd forint értékben. Az országos lefedettség megvalósításához jó alapul szolgál az a pilot, amely több megyében zajlott – immár sokadszor – meglehetősen hosszú ideig. De a nemzetközi tapasztalatok is igen kedvezőek, hasonló eljárással Csehországban egyharmaddal sikerült csökkenteni a halálozást hasonló célzott szűrésekkel.

Ha népegészségügyi fronton nem sikerül áttörést elérni, akkor az ellátórendszer képtelen lesz kezelni a társadalom elöregedéséből származó kihívást – fejtette ki az egészségügyért felelős államtitkár. A 65 év felettiek száma ugyanis 1989-hez képest 2020-ra másfélszeresére nő, miközben az 50 év felettiek használják fel az e-alapban rendelkezésre álló források döntő részét. S bár Ónodi-Szűcs Zoltán tartózkodott a részletek közlésétől, meglebegtette, hogy a jövő évi költségvetésben jelentős prevenciós források várhatók, hiszen a megelőzés az egyetlen lehetőség, amivel csökkenthető az e-alapra nehezedő demográfiai nyomás.

Hazánk azon uniós országok közé tartozik, ahol e betegség incidenciája rendkívül magas. A szakmai állásfoglalások szerint ott tekinthető magasnak a vastagbélrák előfordulása, ahol 100 ezer lakosra több mint 40 eset jut, miközben Magyarországon ez a szám több mint 90 – sorolta az országos tisztifőorvos. S a magas esetszám – 2014-ben közel 11 ezer – igen magas halálozással társul. A 2017 végén induló országos vastagbélrák szűrés módszere hasonlít a számos európai országban – Skandináviától Franciaországon és Nagy-Britannián keresztül a szomszédos Ausztriáig – alkalmazott eljáráshoz, amelynek technikai részleteit Szentes Tamás ismertette.

Háziorvosok a frontvonalban

A szűrőprogram végrehajtásának frontvonalában a háziorvosok állnak, a praxisok 52 százaléka jelezte részvételi szándékát. Kötelezővé egyébként az alapellátók számára az uniós finanszírozás miatt nem lehet tenni, ezt a lépést azonban a kormány 2019 után, átvéve a finanszírozást szeretné megtenni. A szűrőprogram az 50-70 év közötti lakosokra terjed ki kétévente, széklet-vér vizsgálatot jelent. Az otthoni mintavételhez szükséges egységcsomagot – amely két lapos tartályt, egy részletes tájékoztatót, a tartályok szállítás közbeni csomagolását biztosító kisebb borítékot valamint egy felcímzett borítékot tartalmaz – a háziorvos adja át. Két mintát kell begyűjteni oly módon, hogy a tartály kupakjának részét képező, egy fogpiszkálóhoz hasonló hosszabb részt néhányszor bele kell szúrni a székletbe. Ezt két egymás követő napon kell megismételni. A tartályokat lehet hűtve is tárolni, de ez nem feltétlenül szükséges, majd az otthoni mintavétel végeztével a kisebb borítékot a nagyobba helyezve kell elküldeni. Feladni – tartalmára való tekintettel – csak postahivatalban lehet, postaköltség nincs. Akinek háziorvosa jelenleg nem vesz részt a programban, az ország hét városában – Budapest, Eger, Debrecen, Győr, Szeged, Székesfehérvár, Pécs – kialakított szűrőközpontban jelentkezhet.

A minták Budapestre érkeznek az ÁNTSZ központi laboratóriumába, ahol nagyteljesítményű automatában, igen érzékeny reagensekkel történik a vizsgálat, amelynek eredményéről a praxis kap értesítést. Pozitív minta esetén a háziorvos kolonoszkópiára küldi a beteget. A tisztiorvosi szolgálat egyébként felmérte az országban rendelkezésre álló kolonoszkópos berendezéseket, valamint a vizsgálatot végző orvosok, asszisztensek számát. Mivel olyan berendezésekre van szükség, amelyekkel a mintavétel mellett polipot is el lehet távolítani, a vizsgálatok elvégzésére ilyen berendezésekkel rendelkező központokat jelölnek ki. A programban részt vevő praxisok külön finanszírozást kapnak, a MedicalOnline információja szerint tégelyenként 1000 forintot.

Merész vállalás

Mivel Magyarországon az 50-70 év közöttiek száma 1,8 millió, a most induló program jelentős kihívást jelent az ágazat számára. Annál is inkább, mivel a gasztroenterológus szakorvosok jelentős része magánpraxisban is dolgozik, mint ahogy a hosszú várakozási idő miatt a klienseik is magánszolgáltatóknál veszik igénybe a preventív vizsgálatot. Az országos szűrőprogramban kiszűrtek pedig nyilván nem tehetők majd várólistára. Az uniós finanszírozásért cserébe vállalt célkitűzés – három év alatt 10 százalékkal csökkenteni a vastagbélrák halálozást – meglehetősen merésznek tűnik. Az eredmény eléréséhez valószínűleg sokkal több időre lesz szükség. A szervezők most 70 százalékos részvétellel kalkulálnak, s a rendelkezésre álló hazai és nemzetközi statisztikák alapján 7 százalékra becsülik a várhatóan kiszűrtek számát.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Aktuális szerkesztőnk

 

 

 

 

Dr. Tóth Gábor Tamás

 

Fővárosi Szent János Kórház Gasztroenterológiai Ambulanciájának főorvosaHiába púposkodott az orvosi kamara, ki kell adnia a gazdálkodására vonatkozó adatokat.

Agyunk nincs felkészülve a modern technológiákra. Ráadásul azok nemcsak stresszelik, hanem függővé is teszik.