hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Hormonpótlás: új megvilágításba kerültek a régi eredmények

A változókorban levő nők hormonpótló kezelése ígéretesnek bizonyult a csontritkulásra hajlamosak számára, ugyanakkor árnyoldala is van, a mellrák és más krónikus betegségek képében – írja a Medipress.

Bár a csak ösztrogént, valamint az ösztrogént és progesztint tartalmazó készítmények megelőzhetik a csonttöréseket, mindkettő növeli az agyvérzés és más állapotok, mint például az epehólyag betegségeinek esélyét. Ez derült ki a bizonyítékok újbóli áttekintéséből, mely az irányelveket kidolgozó független testület, az Amerikai Megelőző Szolgálat számára készült. Az ösztrogén-progesztin kombináció fokozza a mellrák, és valószínűleg az elbutulás megjelenésének kockázatát, míg az ösztrogén önmagában megelőzheti a mellrákot.

 "Átnéztük az összes kutatást, melyet a krónikus betegségek megelőzése érdekében alkalmazott hormonkezelések témakörében végeztek” – mondta el dr. Heidi Nelson, az áttekintő munkálatok vezetője. „Ami újdonság, hogy egybevetettük az elmúlt tíz év összes eredményét és igyekeztünk beilleszteni a legutóbbiba, továbbá megnéztük, miként alkalmazható ez az egyes betegekre.” A korábbi kutatások során felfedezett védő hatások manapság már sokkal gyengébbnek tűnnek, tette hozzá Nelson, aki az Oregoni Egészségtudományi Egyetem orvosi informatikus, klinikai epidemiológus professzora. Ezzel párhuzamosan bizonyos kockázati tényezők erősödni tűntek. Az eredményekről az Annals of Internal Medicine adott hírt. 

Néhány évvel ezelőtt gyakran alkalmaztak hormonkezelést, hogy megelőzzék az olyan krónikus betegségeket, mint a csontritkulás vagy a szívbetegségek. A 2002-es Női Egészségügyi Felmérés már felfedezett káros mellékhatást az ösztrogén-progesztin terápiák kapcsán. Két évvel később az ösztrogénkezeléssel összefüggésben is megkongatták a vészharangokat. Ennek eredményeképpen a megelőző szolgálat a terápiák mellőzését javasolta. Most, a 11 éves utánkövetési időszak eredményeinek ismeretében teljesebb a kép, amit a szolgálat felhasznál majd az irányelvek frissítése céljából. Csak a krónikus betegségek szempontjából merültek fel aggodalmak, a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítése kapcsán nem.

A frissítéshez Nelson és munkatársai 51 megjelent kutatási anyagot tekintettek át, melyek közt 9 klinikai kísérlet is szerepelt. Igazolták, hogy az ösztrogén önmagában és progesztinnel kombinálva is csökkentette a csonttörések gyakoriságát, mint azt korábban is rögzítették. Azt is megfigyelték azonban, hogy mindkét kezelés hatására nőtt az agyvérzés, a trombózis, az epebetegség és a húgyúti inkontinencia kockázata. Bár úgy tűnik, az ösztrogén önmagában csökkenti a mellrák előfordulását, erőteljesebb bizonyítékot találtak arra, hogy a kombinált kezelés épp ellenkezőleg hat. Az ösztrogén-progesztin alkalmazása mellett évente 8 újabb mellrákos eset várható 10 000 nőre levetítve. Azoknál a legnagyobb a mellrák kockázata, akik a terápia mellett dohányoznak és fogamzásgátlót is szedtek. Az ösztrogén körülbelül ugyanilyen arányban csökkentette a daganat megjelenését, de Nelson szerint ez nem ok arra, hogy bárki elkezdje szedni.

A kettős kezelés a korábbiakban tapasztaltaknál kevésbé növeli a szívbetegségek kockázatát. Korábban erről a módszerről azt tartották, hogy megvéd a vastagbélráktól, de ezt a hatást is csökkenni látták. Nelson úgy gondolta, hogy a kockázatok-előnyök terén mutatkozó különbségét talán jobban magyarázza az egyes nők egyedi kockázati profilja, semmint a progesztin jelenléte vagy hiánya a kezelésben. Mindenki eltérő, egyedi faktorokkal indul. Az ösztrogénpótlást például sok olyan nő alkalmazza, akiknek eltávolították a méhét és a petefészkét.

Mi is a tanulság tehát? Semmiképp sem bölcs dolog hosszú távon szedni a hormongyógyszereket a krónikus betegségek megelőzése céljából. A legjobb stratégia az, hogy csak a tünetek jelentkezésekor alkalmazzák, a lehető legkisebb dózisban és minél rövidebb ideig. Mivel eltérőek lehetnek a kockázati tényezők, mindig konzultálni kell az egyéni kórelőzményről az orvossal.

(forrás: Medipress)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink