hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Minél kisebb dózisban, a lehető legrövidebb időtartamig

Növeli a mellrák kockázatát a kombinált hormonpótlás

A kombinált hormonpótlásnak a mellrák kialakulásában játszott hosszú távú hatásait vizsgáló kutatók megállapították, hogy a tabletták szedése növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Bár a bejelentés nyomán többen kételkedésüknek adtak hangot, abban az összes szakember egyetért, hogy a menopauzával járó tünetek enyhítésére a nők minél kisebb dózisban és a lehető legrövidebb időtartamig részesüljenek a kezelésben.
A tanulmány a 2002-es keltezésű, Women,s Health Initiative címet viselő dolgozatban leírtakat kutatta tovább. Az eredeti közleményben foglaltak szerint a kezelésben részesülő nőknél nagyobb volt a stroke, a szívbetegségek és a mellrák kialakulásának veszélye. A jelentést követően nők tömege hagyott fel a szer szedésével, s jelentősen visszaesett az eladás. Pár évvel később csökkent a mellrákos betegek száma, szakértők pedig egyértelműen bizonyítottnak látták, hogy a tabletták okozták a betegséget.
Dr. Rowan Chlebowski, a Los Angeles Biomedical Research Institute és más kutatók által is kielemzett adatok azt mutatták, hogy az összefüggésnek valós alapja lehet. A tudósok 41 449, egy másik kutatásban résztvevő nőt is vizsgáltak.
Ugyanakkor többen úgy vélték, hogy a mammográfiai vizsgálatok ötszázalékos visszaesése okozta a diagnosztizált mellrákos megbetegedések számának csökkenését. A New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint Chlebowski és kollegái azonban nem találtak bizonyítékot erre.
"A mellrák megnövekedett kockázatának ösztrogénből és progeszterinből álló kombinált hormonkezeléssel való összefüggése nem kapcsolódik a mammográfiai vizsgálatok gyakoriságához" - állapították meg. "A vizsgálatok számának két százalékos eltérése 2002 és 2003 között nem válasz a mellrákos megbetegedések 43 százalékos visszaesésére" - írták.
A tablettákat gyártó gyógyszercég ugyanakkor megkérdőjelezi a tanulmányban levont következtetéseket. "Nem adnak magyarázatot arra, miért van jelen továbbra is tartósan a mellrák, ha a kezelések száma folyamatosan csökken" - nyilatkozta a vállalat szóvivője, akivel a nemzetközi menopauza társaság is egyetért.
"A mellrák visszaszorulása legalább három évvel az eredeti jelentés előtt elkezdődött" - olvasható a társaság által kiadott közleményben. "A mellrák évek alatt alakul ki, és jut el arra a szintre, amikor már kimutatható. Ez legkevesebb 10 évet jelent. Amennyiben a kombinált hormonkezelés mellrákhoz vezet, még egy ideig nem lehetne kimutatni a betegség visszaszorulását" - állítja a társaság.

MTI/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink