hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Házi őrizetben Geréb Ágnes

Megszüntette Geréb Ágnes előzetes letartóztatását, és házi őrizetbe helyezte a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsított szülész-nőgyógyászt kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB).

Kapcsolódó cikkek

Bánáti János, a szülész-nőgyógyász egyik védője a döntést követően azt mondta: a bíróság úgy látta, hogy nem szükséges a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartása, a nyomozás akadályozásának veszélye már nem áll fenn a bíróság szerint. A PKKB úgy ítélte meg: egyedül a bűnismétlés lehetősége áll fenn, de annak elkerüléséhez elegendő a házi őrizet is - tette hozzá. A tárgyalóteremből kilépő Geréb Ágnest többen átölelték a bíróság folyosóján.

Geréb Ágnest október 8-án helyezték előzetes letartóztatásba foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. A szakmája gyakorlásától még 2007. október 26-án három évre eltiltott szülész-nőgyógyászt három nappal korábban állították elő, mert a XII. kerületben egy szülésnél komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteni. Meggyanúsítását követően foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint kuruzslás miatt további két korábban történt eset kapcsán is eljárást indított ellene a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A PKKB november 8-án hosszabbította meg a kényszerintézkedés időtartamát.

A Legfőbb Ügyészség tegnap közölte, hogy Geréb Ágnes előzetes letartóztatásának megszüntetése helyett a házi őrizetbe helyezést indítványozta. A bejelentés után a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt "öröménekléssel" tüntettek a szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért.

Geréb Ágnes fogva tartásával kapcsolatban egy bizottsági jelentés is készült, ám azt - a korábbi tervekkel ellentétben - nem tárgyalta hétfőn az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága. Az egyik előterjesztő, az LMP-s Szabó Tímea azt kérte a bizottság többi tagjától, hogy véleményezzék a dokumentumot, és közösen fogalmazzanak meg annak kapcsán ajánlásokat.

A jelentés azért készült, mert Geréb Ágnest kéz- és lábbilincsben vitték az első tárgyalására, a lábbilincstől sérülései keletkeztek, illetve a börtönőrök több alkalommal indokolatlanul vetkőztették meztelenre, a büntetés-végrehajtás pedig nem engedélyezte, hogy parlamenti képviselők látogassák meg.

Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: elkészült az intézeten kívül szülést szabályozó rendelet, a jogszabályt - a közigazgatási egyeztetés után - várhatóan áprilisra el tudják fogadtatni.

hirdetés

Könyveink