2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Európa több térségében szigorítanak a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt számos európai országban újra korlátozásokat vezetnek be és rendezvényeket mondanak le. Nemzetközi kitekintés.

A koronavírus-járvány miatt bizonytalan időre elhalasztották a palicsi nemzetközi filmfesztivált, korábban pedig a szervezők lemondták a kishegyesi Dombos Festet, az újvidéki Exit fesztivált, a belgrádi Beer Festet, a nisi Nishville fesztivált, valamint a gucai trombitafesztivált is. Szerbiában egy nap alatt 19 717-ről 20 109-renőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken 10 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 452-re nőtt.  

Koszovóban az utóbbi 24 órában 5369-ről 5472-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Szombatra hattal, 124-re nőtt a halálos áldozatok száma. Négyezer rendőrt bíztak meg azzal, hogy ellenőrizze, az emberek betartják-e a korlátozó intézkedéseket, illetve a karantén szabályait. Akik megsértik az előírásokat, pénz-, de akár börtönbüntetéssel is sújthatók.

Észak-Macedóniában szombatra 8624-ről 8786-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt öten haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 406-ra nőtt a halálos áldozatok száma.

Montenegróban egy nap alatt 1582-ről 1641-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Két halálos áldozata volt a vírusnak pénteken, így a halottak száma 29. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb vezetője közölte, Montenegró az elsők között szeretne lenni, amelyik a vakcina elkészülte után megkapja a védőoltást. Vesna Miranovic szerint mindenképpen el kell kerülni, hogy őszre az influenza és a koronavírus-fertőzés egyszerre legyen jelen az országban, az ugyanis nagyon leterhelné az egészségügyi rendszert. Mint mondta, az embereknek  körültekintőnek kell lenniük, az ország ugyanis nem engedheti meg, hogy lezárják, és ismét leálljon a gazdaság.

Bosznia-Hercegovinában péntekről szombatra 7681-ről 7908-ra nőtt a nyilvántartásba vett igazol fertőzöttek száma. Öten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 245-re nőtt. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban járványhelyzetet hirdettek, ami lehetővé teszi, hogy a kormány gyorsan hozhasson döntéseket a szükséges korlátozásokról. Az országrészben eddig - március 16. óta - veszélyhelyzet volt érvényben.

*

Miután Franciaországban a jelek arra utalnak, hogy a koronavírussal fertőzöttek száma "enyhén emelkedni kezdett", a kormány úgy döntött, hogy már a jövő héttől kötelezővé teszi a maszkviselést a nyilvános zárt helyeken. A szabálysértők pénzbírsággal sújthatók - jelentette be Jean Castex miniszterelnök péntek este a France2 közszolgálati televízió híradójának stúdióvendégeként. A kormányfő szerint ugyanakkor nem nevezhető súlyosnak a helyzet az országban, de arra kért mindenkit, hogy maradjon elővigyázatos a nyáron.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a barcelonaihoz hasonló újabb járványügyi korlátozás, a kormányfő azt mondta: "sokkal inkább romlott" a helyzet Spanyolország északkeleti részén, mint Franciaországban, ahol azonban "vitathatatlan, hogy az emberek kevésbé tartják be az előírásokat. Azt viszont nem tudjuk, hogy mi lesz három hét múlva, ezért elővigyázatosságból még többet kell tesztelni, és tudatosítani a veszélyt az állampolgárokban" - tette hozzá. A kormány dolgozik azon, hogy általánossá tegye a tesztelést a repülőtereken és a kikötőkben az ide érkező külföldiek, illetve a hazatérő franciák számára.

Jean Castex megerősítette, hogy a maszkviselés a jövő héttől kötelező lesz minden nyilvános zárt helyen, az erről szóló rendelet szankciókat ír majd elő a szabálysértőknek, de a büntetés összegét nem mondta meg. A legnagyobb francia áruházláncok pénteken bejelentették, hogy hétfőtől minden üzletükben kötelező a vásárlóknak maszkot viselni. A tömegközlekedési járműveken már május óta kötelező a maszkviselés.

Az egészségügyi tárca péntek esti közleménye szerint a héten 3800 új fertőzöttet regisztráltak, és az általános karantén május 11-én kezdődött fokozatos feloldása óta 512 járványgócot (ami legalább három fertőzöttet jelent) tártak fel, amelyek közül 324-et már teljesen felszámoltak. A reprodukciós ráta országos átlagban július eleje óta meghaladja az 1-et, jelenleg 1,2, ami azt jelenti, hogy száz koronavírus-fertőzött legalább 120 másik embernek adja tovább a Covid-19 betegséget okozó vírust, azaz a vírus terjedése gyorsul.

A francia hírtelevíziókban a szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy amióta megkezdődött a nyaralási szezon, egyre többen feledkeznek meg az ajánlott egészségbiztonsági előírásokról (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés), ezért egyes régiókban a koronavírusos esetek számának növekedése "kiemelt figyelmet" érdemel, és van ahol "aggasztó folyamatot" tükröz. Leginkább az Atlanti-óceán partján elterülő Bretagne-ban ugrott meg a reprodukciós ráta (2,6) több járványgóc feltárása miatt, a helyzet viszont az egészségügyi hatóságok szerint nem ad okot aggodalomra, mert a vírus terjedése továbbra is "gyenge".

A Bretagne-tól nem messze található Mayenne megyében viszont 50,1-re ugrott fel a fertőzöttek száma 100 ezer lakosonként, ami meghaladja a riasztási szintet. Itt a reprodukciós ráta viszont csak 1,5. A hatóságok szerint a délnyugati Nouvelle-Aquitaine régióban ugyanakkor ténylegesen "nyugtalanító folyamat" figyelhető meg. Ezt a régiót mostanáig szinte teljesen megkímélte a vírus, a héten viszont hét új járványgócot tártak fel a hatóságok, amelyek közül egy köthető idősotthonhoz, a többi családi események során, általában esküvőkön történt fertőzés eredménye, miután a résztvevők nem tartották be az egészségbiztonsági előírásokat.

*

Hétfőtől ismét szájmaszkot kell viselniük az ügyfeleknek a salzburgi hivatalokban - adta hírül pénteken Michael Haybäck, a salzburgi közigazgatási hivatal vezetője, miután Ausztriában közel másfélszeresére ugrott a koronavírussal újonnan fertőzöttek napi száma. Hozzátette: azokon a helyeken, ahol nincs mód a legalább egyméteres távolság megtartására, a dolgozók számára is kötelezővé teszik a szájmaszkot.

"Számítunk a fertőzés terjedésének ismételt felgyorsulására, ezért megelőzésképpen vezetünk be óvintézkedéseket" - jelentette ki Haybäck. Hozzátette: a szájmaszkot viselni kell majd a liftekben, a szűk folyosókon és a lépcsőházakban, de a híres Mirabell-kastélyban és a hulladékkezelő udvarán is. Az idősotthonokban pedig már korábban látogatási tilalmat rendeltek el.

Ausztria-szerte módosulnak az iskolákra, illetve óvodákra vonatkozó szabályok is, így a jövőben nem kerülhet sor arra, hogy egy fertőzésgyanús diák miatt átmenetileg bezárnak egy intézményt. A tüneteket érzékelő tanulókat el kell elkülöníteni a többiektől, és ha bebizonyosodik, hogy valóban fertőzöttek, akkor társaiknak is 14 napos házi karanténba kell menniük. Ursula Karnthaler, az orvosi válságstáb vezetője azzal indokolta a döntést, hogy a koronavírus tüneteit érzékelő gyerekeknek kevesebb mint öt százaléka volt valóban fertőzött.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken bejelentette: az elmúlt 24 órában 169 új fertőzöttet regisztráltak, 48 százalékkal többet, mint a megelőző napon. A legtöbben Felső-Ausztriában (60), Bécsben (57), valamint Alsó-Ausztriában (38) vannak. Jelenleg összesen 1393 aktív esetet tartanak nyilván, a legtöbb beteg, illetve fertőzött Felső-Ausztriában (546), Bécsben (454) és Alsó-Ausztriában (164) található. Ausztriában eddig 19 439 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 711-en meghaltak, 17 335-en meggyógyultak.

*

Barcelonában és a vonzáskörzetében található mintegy tucatnyi településen újból korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-fertőzések emelkedése miatt - jelentette be a katalán kormány pénteken Barcelonában. Ismét bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, színházakat, mozikat, edzőtermeket, uszodákat. A vendéglátóhelyeken 50 százalékos létszámkorlátozás lép életbe, a szabad gyülekezést tíz főben maximálják. Az idősotthonokban nem fogadhatnak látogatókat. Emellett arra kérik az érintett térségben élő mintegy négymillió embert, hogy csak elengedhetetlen esetekben hagyja el otthonát, például ha bevásárolni vagy dolgozni megy, de nem korlátozzák a lakhelyelhagyást.

A 15 napra szóló korlátozások azután lépnek életbe, hogy az illetékes bíróság jóváhagyja a kormány határozatát.

A katalán egészségügyi tárca adatai szerint az elmúlt 24 órában 1111-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma a tartományban, amelyből 772-őt Barcelonából és a hozzátartozó agglomerációból jelentettek. Ez az adat tartalmazza a PCR-teszttel kimutatott aktív, és az ellenanyag-vizsgálattal azonosított, már lezajlott fertőzéséket is. A spanyol egészségügyi minisztérium mintegy 160 aktív járványgócot tart nyilván az országban. A 47 millió lakosú Spanyolországban eddig több mint 258 ezer embernél igazolták a koronavírus-fertőzést a legelső, január végén azonosított eset óta. A halálos áldozatok száma meghaladja a 28 ezret.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink