2021. december. 07., kedd - Ambrus.
hirdetés
hirdetés

Harminc éve kezelnek speciális ellátásra szorulókat

A fogyatékkal élők fogászati ellátására és a prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet az SE Arc- Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikája.

A speciális ellátást igénylők fogászati kezelése sajátos körülményeket igényel, hiszen az együttműködés hiánya esetén a fogmegtartó és egyéb beavatkozások szinte kizárólag altatásban végezhetők – hangsúlyozta dr. Németh Zsolt. Az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika igazgatója elmondta, gyakran még egy egyszerű fogkőeltávolítás sem kivitelezhető éber állapotban, ezért van szükség olyan komplex centrumokra, ahol egyszerre áll rendelkezésre mind az altatáshoz, mind pedig a fogorvosi ellátáshoz szükséges infrastrukturális háttér. A klinikán harminc éve végeznek ilyen típusú fogászati-szájsebészeti beavatkozásokat, öt évvel ezelőtt azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével új finanszírozási rendszert dolgoztak ki, így megalakult a Rehabilitációs Osztály, ahol ez idő alatt összesen 2200 felnőtt fogyatékkal élőt – enyhe, közepes, súlyos értelmi fogyatékkal élőket, Down-szindrómásokat, autistákat, epilepsziás és pánikbetegeket – kezeltek altatásban.

A klinikán időzített beavatkozásokat és akut ellátást is végeznek, főként sebészi beavatkozásokról van szó, ám az altatást kihasználva a legtöbb esetben a szuvas fogak ellátása is megtörténik, valamint fogkő-eltávolításra is sor kerül. Ezen kívül gyökértöméseket és ciszták eltávolítását is végzik a klinikán ennél a betegcsoportnál – tette hozzá Németh Zsolt.

A klinika Rehabilitációs Osztálya a fogorvostanhallgatók képzésében is részt vesz, a IV. éves fogorvostanhallgatók előadás keretében kapnak betekintést a fogyatékkal élők speciális ellátásába. Dr. Szmirnova Ilona elmondta, az előadás során ismertetik a hallgatókkal a fogyatékosság okait, jellemzőit, csoportjait, és az ellátással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A klinikai szakorvos kiemelte, a kor előrehaladtával, és az állapot súlyosságával egyenes arányban növekszik a szuvas és hiányzó fogak száma, valamint az ínybetegségek is egyre gyakoribbá válnak, közli az egyetem honlapja.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.