hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Akadálymentesített ellátás

Elkészült a fogyatékkal élők speciális egészségügyi ellátására szóló finanszírozási szerződéssel működő fogászatok és diagnosztikai ellátók listája.

Az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezmény aktuális országjelentése kapcsán 2018. február 1-jén az Igazságügyi Minisztériumban  a Fogyatékossággal Élők Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport ülésén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyi Ellátási és Közegészségügyi Főosztályának vezetője arról tájékoztatta a munkacsoportot, hogy az egészségügyi intézményekben, kórházakban folyamatosan szerzik be azokat a berendezéseket (felemelhető vizsgáló ágy, stb.),  diagnosztikai eszközöket, amelyek segítségével a különféle vizsgálatok akadálymentesen elvégezhetők.

A MEOSZ ennek nyomán levélben kért tájékoztatást az EMMI-től, hogy az országban melyek azok a kórházak és egészségügyi intézmények, ahol az érintettek korszerűbb, akadálymentes vizsgálatot lehetővé tevő eszközökkel találkozhatnak.

Az EMMI egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy a 180/2010. (V. 13.) Korm. rendelet kifejezett rendelkezéseket tartalmaz a fogyatékos emberek egészségügyi ellátására is alkalmas technológiák biztosításának kötelezettségéről, azonban „a jogszabály gyakorlati érvényesülése még nem teljeskörű, aminek oka a fejlesztés folyamatos volta.”

A helyettes államtitkár válaszlevelének 1. számú melléklete tartalmazza azokat az egészségügyi szolgáltatókat és szolgáltatások listáját, amelyek rendelkeznek a fogyatékkal élők speciális egészségügyi ellátására szóló finanszírozási szerződéssel. A lista kizárólag fogászati ellátásra szerződött intézményeket tartalmaz.

A helyettes államtitkár levelének 2. számú melléklete pedig azoknak az egészségügyi szolgáltatóknak a listáját tartalmazza országos szinten, amelyek új, korszerű képalkotó diagnosztikus eszközökkel a különféle vizsgálatok akadálymentes elvégzésére alkalmasak. A mellékletben megtalálható az is, hogy az érintettek hol és milyen módon informálódhatnak ezen szolgáltatók elérhetőségéről. Javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódjanak a megadott elérhetőségen, mert ahol a diagnosztikai berendezések esetleg akadálymentesek, nem biztos, hogy az épület, illetve az oda való bejutás is akadálymentes, így erről is célszerű lehet külön érdeklődni.

A levél teljes szövege – a mellékletekkel együtt  – az alábbi linken tekinthető meg.

(forrás: MEOSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés