2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Harmadik oltás: előny a Sinopharmmal oltottaknál

Az Index arról ír, hogy az uniós vakcinaigazolvány minden kedvezményére csak azok jogosultak, akik két adag, az EMA által jóváhagyott oltást kaptak.

A keleti vakcinával (Szputnyik V, Sinopharm) oltottak számára most felcsillant a remény, hogy egy harmadik oltásként beadott nyugati vakcina birtokában számukra is könnyebbé válik az utazás, annak ellenére, hogy ezt a két oltóanyagot nem fogadta el az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az uniós vakcinaigazolvány összes kedvezményére csak azok jogosultak, akik kaptak két olyan oltást, amely uniós szintű forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik – tisztázta az Indexnek Ujhelyi István, az Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja.

A sinopharmosok és a szputnyikosok szemszögéből mindez azt jelenti, hogy hiába kapnak most egy dózis nyugati vakcinát, az utazás nem válik számukra könnyebbé, hiszen az uniós vakcinaigazolvány csak két dózis nyugati vakcina után jelent automatikus zöld utat, vagyis még egy negyedik oltás is kellene.

Ettől függetlenül a harmadik oltásként beadott, EMA-engedéllyel rendelkező oltóanyag meg fog jelenni az uniós dokumentumban, csak ez a tény utazás szempontjából összességében nem könnyíti meg a helyzetet. Csupán egyetlen kiskapu van, de ezzel a lehetőséggel is csak a kínai vakcinával oltottak élhetnek. Ők ugyanis kérhetnek harmadik oltásként Janssent, ami egydózisú vakcinaként egy oltás után is teljes védelmet nyújt, az uniós beutazási szabályok pedig ezzel összhangban készültek el. A harmadik oltás szakmai protokollja szerint a szputnyikosok viszont nem kérhetnek Janssent, ami azt jelenti, hogy az utazás számukra továbbra is nehézkes marad.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink