hirdetés
2021. január. 27., szerda - Angelika.

GYSE: a működésképtelenség határán

Bérkompenzációt és a működési körülményeik javítását várják a kormánytól a rögzített áras gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó cégek.

A tizenöt éve változatlan árak, a kötelező béremelések és az euro árfolyamának emelkedése miatt az ágazat egyes szereplői elértek a működésképtelenség határára, pedig Magyarországon 1 millió segédeszközzel élő embert szolgálnak ki termékeikkel.

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat-tervezet miatt válságtanácskozást tartottak a gyógyászati segédeszköz szakmai szervezetek. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Orvostechnikai Szövetség, az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség és az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete a jövő évi költségvetés-tervezet várható hatásait egyeztetve, a következő megállapításokra jutottak:

  1. A szervezetek csalódottan állapították meg, hogy a költségvetés tervezésekor nem kerültek figyelembe vételre a szakma által a jelenlegi és az előző kormányzati ciklusokban is megfogalmazott javaslatok. A segédeszközök után a betegek és fogyatékkal élők által fizetendő általános forgalmi adó mértékének csökkentése és a gyógyászati segédeszközök kiszolgálása után járó szolgáltatási díj bevezetése sem.
  2. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy kritikus helyzetbe került az ágazat: a jövő évre elfogadott újabb, ezúttal nyolc százalékos bér- és járulékköltség emelkedést várhatóan már több hazai vállalkozás nem tudja kigazdálkodni mivel a jelenlegi, rögzített árak nem fedezik a kiszolgálást végző egészségügyi szakdolgozók bérköltségeit.
  3. A gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó hazai kis- és mikro vállalkozások bérterheinek emelkedése miatt a gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló vállalkozások munkaerő megtartó képessége folyamatosan csökken. Emelkedik az egészségügyben dolgozó szakemberek elvándorlása, ami veszélyezteti a betegek megfelelő kiszolgálását és biztonságos ellátását.
  4. A kritikus helyzet elkerülése érdekébenszükség van a kormány által biztosított bérkompenzációra és a finanszírozási rendszer átalakítására.
  5. A szakmai szervezetek egyeztetést és együttműködést sürgetnek a kormányzattal és a fogyatékosügyi szervezetek kifogásaival összhangban, felhívják a Kormányzat figyelmét, hogy a segédeszköz ellátó hálózat fenntartható működéséhez szükséges források biztosítása kormányzati feladat.

A gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó szövetségek egyetértenek a kormányzat béremelési céljaival, de felhívják a figyelmet arra, hogy a finanszírozási rendszer évek óta húzódó átalakítása nem tűr halasztást azért sem, mert Magyarországon több mint egymillió ember szorul - időszakosan vagy állandóan - gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során.

Intézkedés hiányában, a rászorulók jövőre nem fognak országosan hozzájutni a megfelelő segédeszközökhöz, ha a szolgáltatók a kötelező béremelést nem képesek biztosítani.   

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink