hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hitelesen a gyógyászati segédeszköz ellátásról

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) fontosnak tartja, hogy a közvélemény hiteles információkhoz jusson a gyógyászati segédeszköz ellátásról.

Az OSZ az elmúlt napokban a gyógyászati segédeszköz ellátásról megjelent téves információk miatt a következők közzétételét tartja fontosnak:

A támogatott gyógyászati segédeszközök Magyarországon egymillió ember rehabilitációjához, életminőségének javításához járulnak hozzá.

A támogatott gyógyászati segédeszközöket jellemzően a járóbeteg-ellátás keretében, kisebb részben a kórházakban, de vényre írják fel. Ezért a támogatott gyógyászati segédeszközök és a kórházi adósság között semmilyen összefüggés nincs.

A támogatott gyógyászati segédeszközök gyakorlatilag hatósági áras termékek, mivel az áruk emeléséhez az egészségbiztosító jóváhagyása szükséges. A támogatott gyógyászati segédeszközök ára tizenöt éve változatlan. Így nincs semmilyen alapja annak a kijelentésnek, hogy a gyógyászati segédeszközöknek "egy év alatt is jelentősen megemelkedett az ára".

A segédeszközök támogatására fordított költségvetési források növekedése elsősorban az igénybe vevők számának bővülésével magyarázható.

Szükségesnek tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a tizenöt éve változatlan árak, az infláció, a kötelező béremelések és a forint árfolyamának romlása következtében a segédeszköz-ellátást végző cégek lassan csődközeli helyzetbe kerülnek. Ez már rövid távon is veszélyezteti a betegek szükségleteinek kielégítését, gyógyászati segédeszközökhöz jutását.

A támogatott gyógyászati segédeszköz ellátás jelenlegi jogi szabályozásának alapját a szociálliberális kormányzat teremtette meg 2006-ban, költségvetési takarékossági célzattal. Hamar bebizonyosodott, hogy ez a merev szabályozás nem szolgálja a betegek, a rászorulók érdekeit.

Álláspontunk szerint a betegellátás javításának érdekében a gyógyászati segédeszköz támogatás rendszerének korrekciója és korszerűsítése nem várhat tovább. Az ezt célzó munkában ezúton is felajánljuk szakmai segítségünket.

hirdetés

Könyveink