hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Hány génhiba kell egy daganathoz?

Bioinformatikusok megszámolták, pontosan hány mutációnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a rákos sejtburjánzás beinduljon, írja az Origo.

Az angliai Wellcome Trust Sanger Institute kutatói több mint 7500 daganat génállományának végigelemzésével arra az eredményre jutottak, hogy egy rosszindulatú daganat keletkezéséhez szükséges egymást követő mutációk száma – a daganat típusától függően – 1 és 10 közé esik. Erre az értékre eddig csak következtetni tudtak a tudósok, ám a Sanger Institute munkatársai 29 különböző daganattípus számos példányában közvetlenül meg tudták határozni ezt az értéket. Számításukhoz az evolúció tudományától kölcsönözték az elméleti alapot.

A Cell című folyóiratban közölt eredmények a jövőben hozzájárulhatnak a precíz és személyre szabott daganatkezeléshez, hiszen ha minden egyes esetben meg tudjuk mondani, hogy a daganatban a sok ezer közül éppen melyik mutációk játsszák a felbujtó szerepét, ki tudjuk választani az adott daganatra legnagyobb eséllyel ható gyógyszereket.

„A vitás kérdés, amelyet most tisztáztunk, egészen az 1950-es évek óta végigkísérte a rákkutatást: vajon hány mutáció szükséges ahhoz, hogy egy egészséges sejt daganatossá váljék? A válasz: egy maroknyi – nyilatkozta dr. Peter Campbell, a Sanger Institute vezető kutatója. – A májrák kialakulásához például páciensenként átlagban 4 mutáció kell, míg a vastagbélrákokban jellemzően nagyjából 10 driver mutációt találunk.

„Immár több száz génről tudjuk, hogy ha mutációt szenvednek, daganatos burjánzást indíthatnak el. Ez a kutatás azt bizonyítja, hogy egy ép sejt rákos sejtté alakításához e gének közül elég egy néhánynak mutálódnia, és ez a szám viszonylag hasonló bármilyen daganattípusban. Hogy pontosan melyek ezek a gének, az viszont daganatfajtánként más és más – összegzi a Wellcome Trust Sanger Institute igazgatója, Sir Mike Stratton professzor, aki egyben a közlemény egyik társszerzője. – A tanulmány arra is figyelmeztet bennünket, hogy a tumornövekedést hajtó gének közül sokat még nem azonosítottunk, s ezek megtalálása a jövő feladata.

A teljes cikk

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink