hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központ létesül az ELTE-n

A kutatások egyszerre hordoznak kiaknázható anyagtudományi lehetőségeket és hozhatnak megoldást az élettudományok súlyos kihívásaira.

Több mint 763 millió forintos támogatásból Molekuláris Biokémiai Kiválósági Központot épít fel az ELTE Természettudományi Kara, melynek melyek eredményei az élettudományok fontos kérdéseire adhatnak válaszokat és az anyagtudomány területén alakíthatnak ki új megoldásokat. A projektben résztvevő hat kutatócsoport különböző nézőpontja és megközelítési módja hozhat a témában jelentős áttörést nemzetközi szinten is.

A VEKOP-2.3.2-16-2017-00014 projekt célja Kiválósági Központ létrehozása a molekuláris biokémia területén. A központban az ELTE TTK hat eltérő tudományos hátterű, kiemelkedő eredményességgel működő kutatócsoportjának újszerű együttműködése hozhat áttörést. A hat csoportban folyó preparatív kémiai, spektroszkópiai és krisztallográfiai kutatások, a kvantumkémiai és a matematikai modellezés, a kolloidkémiai kísérletek, az irányított peptid- és fehérjeevolúciós vizsgálódások, valamint az in vivo genetikai munkák összehangolása lehetővé teszi egy fókuszált, mégis nagy ívű kutatás kialakítását az ELTE-n.

A közös munka fókuszában a fehérjék térszerkezetének és dinamikájának megértése, majd cél-racionális módosítása áll: egy olyan kutatási feladat, mely orvosbiológiai, társadalmi és gazdasági jelentőséggel is bír. A megvalósuló kutatások egyszerre hordoznak kiaknázható anyagtudományi lehetőségeket (önszerveződő, kompakt nanorendszerek, biokompatibilis ragasztók) és hozhatnak megoldást az élettudományok súlyos kihívásaira, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy bizonyos rákos megbetegedések.

A kutatási eredményeket, illetve a projekt keretében beszerzendő, világszínvonalú berendezéseket a Kiválósági Központ beépíti az egyetemi oktatásba. Fontos célkitűzés, hogy új, nemzetközi színvonalú, jól hasznosítható gyakorlati tudást adjanak át az egyetemi oktatás és kutatóképzés különböző szintjein. Az új feladatok kapcsán a projekt várhatóan 12 új munkahely létrejöttéhez is hozzájárul.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. július 01- 2021. június 30. között.

(forrás: ELTE)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink