hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hacki Tamás orvosprofesszor német kitüntetése

Hacki Tamás orvosprofesszornak, füttyvirtuóznak átadták a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét (Bundesverdienstkreuz) hétfőn Münchenben. A magas állami kitüntetést a szövetségi elnök, Horst Köhler adományozta.

A professzor az MTI-nek elmondta, a hétfői müncheni ünnepségen a laudációban kiemelték a Németország, a német-magyar kapcsolatok erősítése érdekében kifejtett tevékenységét, orvosi, tudományos működését s füttyművészetét, mert ezt Németországban teljesen természetesnek veszik - jegyezte meg.
A kitüntetést Wolfgang Heubisch, a bajor kormány kulturális, tudományos és kutatási minisztere adta át. Jelen volt a regensburgi egyetemi klinika orvosigazgatója, a város kulturális vezetője, a Müncheni Magyar Intézet és a Bajor-Magyar Baráti Társaság több vezetője és tagja.

Hacki Tamás professzor Regensburgban él, az egyetemi klinikán dolgozik, hangképzési, artikulációs, nyelési betegségben szenvedőket, a gyermekek beszédfejlődési és hallászavarait gyógyítja. A klinika Foniátriai és Gyermekaudiológiai Osztályán kívül megalapította a klinikához kapcsolódó logopédusképző intézetet és egy rehabilitációs osztályt hang- és nyelésbetegek számára. Gyakran tevékenykedik Magyarországon is, szakorvosi és logopédusi továbbképzéseket vezet, konferenciákat szervez és előad.
1983-84-ben foniátriai tanulmányutat tett Németországban, ezután szakvizsgát tett Budapesten. Egyik német professzora 1986-ban visszahívta, hat évig tanított a hannoveri orvostudományi egyetemen. 1990-ben habilitált, s 1992-ben kinevezték a regensburgi klinika egyetemi tanárának - foglalta össze németországi orvosi pályafutását Hacki Tamás.

1962-ben az első Ki mit tud? versenyen győzött. Akkor kezdte egyetemi tanulmányait is és a fütty határozta meg szakirányát, ezért lett orr-fül-gége szakorvos. Ötéves kora óta fütyül, rájött a technikájára, és mint egy hangszert, úgy kezelte, fejlesztette a hangképző szerveit. Hegedülni is tanult és kórusban énekelt, zenei képzése tehát elég sokoldalú - avatott be életébe a professzor.
Büszkén említette, hogy 2007 szilveszterén a Müncheni Szimfonikusokkal együtt lépett föl a nagy koncertteremben. Március 20-án pedig az ex-Antiquis együttessel koncertezik ugyancsak Münchenben. Az együttes tagjaival már 12 éve zenél együtt, s két lemezük is megjelent Magyarországon. Az ex-Antiquis tagja Wolf Péter (zongora), Dienes Gábor (oboa), Tóth Balázs (brácsa), Horváth Kornél (ütőhangszerek) és Lattmann Béla (basszusgitár).

 

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés