2021. december. 07., kedd - Ambrus.
hirdetés
hirdetés

Gondoljanak a laphám rákra!

Fej-nyak rák elleni küzdelem  világnapja (július 27.) alkalmából az Országos Onkológiai Intézet közleményben szorgalmazza, hogy az orvosok a korai tüneteknél is gondoljananak a laphám rák lehetőségére.

A fej és  a nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok közel 90%-a a szájüreg,  a garat és a gége nyálkahártyáján alakul ki, általában előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, és a betegek  öt éves túlélése  nem haladja meg az 50%-ot – írják közleményükben. A késői felismerésnek két oka van: egyrészt az, hogy mind  a betegek, mind az első ellátást végző  orvosok sokáig figyelmen kívül hagyják a látszólag jelentéktelen korai tüneteket és nem gondolnak daganatra, a másik ok pedig az, hogy a daganatok egy része gyorsan növekszik.  Magyarországon a férfiak harmadik leggyakoribb daganatos haláloka a fej-nyak rák, és több mint két évtizede  mind férfiak, mind nők tekintetében a 100000 lakosra eső fej-nyak rák halálozás hazákban a legmagasabb a világ statisztikákat szolgáltató országai között.

Egy évvel ezelőtt New Yorkban az IFHNOS fej-nyak rák világkongresszusán 53 ország szakembereinek részvételével döntés született arról, hogy 2015. július 27-ét a fej-nyak rák elleni küzdelem világnapjává nyilvánítsák. Szükségesnek látták mind a társadalom, mind az egészségügy résztvevői, mind az egészségpolitika irányítói figyelmét felhívni, hogy a fej-nyaki laphám rák kiváltó okai (mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, bételdió-rágás, HPV-fertőzés) a társadalom és az egyén számára is súlyos terhek forrásai, ugyanakkor a betegség megelőzhető, illetve minél korábban fedezik fel, annál valószínűbben gyógyítható.  Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően sebészi, sugár- és gyógyszerterápiás módszerek kombinációjával ma már az előrehaladottabb esetek egy részében is elérhető a gyógyulás, amennyiben a kezelések a szakmai szabályoknak megfelelő koncepció szerint, megfelelő mennyiségben és minőségben   történnek.

Egyelőre azonban nem kellően hatékony a betegség korai tüneteinek felismerését célzó felvilágosítás sem: fájdalmatlan nyaki csomó megjelenése, seb a szájban, meglazult fogak, tartós torok- vagy nyelési fájdalom.

A korai felismerés érdekében a klinikum bármely területén dolgozó szakembernek gondolnia kellene fej-nyak rák lehetőségére a veszélyeztetett populáció tagjainak vizsgálatakor, különösen az említett korai tünetek észlelésekor.  Kiemelt szerepe van ebben a   háziorvosoknak, fül-orr-gégészeknek, fogorvosoknak és szájsebészeknek akikhez legnagyobb valószínűséggel kerülhetnek első panaszaikkal ezek a betegek. 

A már kialakult betegség gyógyítását speciális, a komplex onkológiai kezelést biztosító centrumokban szabadna csak végezni, ahol a kezelési tervet onkológiai szakbizottság állítja fel, melyben minden érintett szakma képviselője részt vesz – olvasható a közleményben.

 

A rosszindulatú ajak-, szájüreg- és garatdaganatok halálozási aránya 2012-ben

Férfiak

Haláleset/100000

    

Nők

Haláleset/100000

Magyarország

25,8

 

Magyarország

5,9

Románia

17,7

 

Dánia

3,8

Moldova

16

 

Málta

3,7

Észtország

15,9

 

Svájc

3,4

Ukrajna

15,6

 

Lettország

3,2

Lettország

15,5

 

Ausztria

3,1

Horvátország

14,2

 

Németország

3,1

Litvánia

14

 

Lengyelország

2,9

Portugália

12,2

 

Csehország

2,8

Csehország

10,9

 

Olaszország

2,7

Német

10,1

 

Norvégia

2,6

Lengyelország

9,8

 

Hollandia

2,6

Bulgária

9,4

 

Litvánia

2,6

Ausztria

8,7

 

Portugália

2,5

Belgium

8,2

 

Anglia

2,5

Szerbia

8,1

 

Románia

2,5

Svájc

7,8

 

Horvátország

2,4

Spanyolország

7,5

 

Finnország

2,4

Dánia

7,4

 

Belgium

2,4

Olaszország

6,8

 

Szerbia

2,3

Luxemburg

6,5

 

Spanyolország

2,3

Grúzia

5,5

 

Észtország

2,3

Anglia

5,4

 

Bulgária

2,1

Málta

5,1

 

Ukrajna

2

Észak-Írország

5

 

Moldova

1,9

Finnország

4,9

 

Görögország

1,8

Hollandia

4,9

 

Észak-Írország

1,6

Görögország

4,2

 

Luxemburg

1,5

Svédország

3,9

 

Svédország

1,5

Norvégia

3,2

 

Grúzia

1,3

Örményország

3

 

Örményország

1,1

(forrás: Országos Onkológiai Intézet)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.