hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Elkerülhető lenne

Sok ráktípus megelőzhető lenne – írja a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából az Origo, azok közül is kiemelve a HPV-vírusfertőzzel összefüggésbe hozhatókat.

A nők körében egyik leggyakoribb daganatért, a méhnyakrákért szinte 100 százalékban a humán papillómavírus (HPV) a felelős, amely ellen már közel tíz éve elérhető védőoltás. Ennek ellenére továbbra is kevesen kérik az oltást. Ez is oka annak, hogy évente még mindig 1000-1200 új megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban és közel 500 nő hal meg miatta.

Ráadásul az egyéb genitális rákok 60-90 százaléka is a HPV-vel függ össze, ami nagyszámban a férfiakat is érinti. A HPV a méhnyakrák mellett szeméremtesti és fej-nyaki, a hüvely- és végbélnyílás körüli, valamint a hímvessző rákok okozója is lehet. Hüvely- és szeméremtesti rákot évente hozzávetőlegesen 300 nőnél diagnosztizálnak, és 120 esetben halálos kimenetelű a betegség. A végbélnyílás körüli rákok nagyjából 110 férfit és 130 nőt érintenek. A HPV összességében a rákos megbetegedések 5%-áért tehető felelőssé.

A lakosság ennek ellenére nincs tisztában a HPV veszélyeivel, és sokan gondolják, hogy óvszerrel védekezhetnek a vírus ellen. A fertőzés pedig bőrkontaktussal is terjed, ezért az óvszer csak 70 százalékos védelmet nyújt – idézik az origo.hu-n a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság álláspontját.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink