hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Folytatódik az egyeztetés: a vállalkozó védőnők és a háttérszemélyzet béréről tárgyalnak

Miután az orvosok és a szakdolgozók béremeléséről sikerült megegyezni, az egészségügyben műszaki, gazdasági területeken dolgozók és a vállalkozó védőnők fizetésének emeléséről egyeztetnek ezen a héten az egészségügyért felelős államtitkárságon – mondta lapunknak a sztrájktárgyalásokat vezető Cser Ágnes.

A bértárgyalások kezdetén valamennyi részt vevő fél úgy nyilatkozott, hogy a gazdasági-műszaki területen dolgozók bérének emelése feltétele lesz a megállapodás aláírásnak, a 25 ezer fős csoportért évek óta kiálló Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke, Molnár Attila a MedicalOnline-on adott hangot meglepetésének, hogy a kollégák kimaradtak az egyezségből, ráadásul a szervezetet – hiába kérte – nem hívták meg az egyeztetésekre.

Pénteken délután dr. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ-EDDSZ) elnöke levélben tájékoztatta Molnár Attilát arról, hogy az egészségügyi tevékenységet segítő munkavállalók bérfejlesztéséről is megkezdik a tárgyalásokat, amelyre – Ónodi-Szűcs Zoltánnal egyeztetve – az EGVE-t is meghívják. Mindeközben a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) sürgősséggel kezdeményezte az MSZ EDDSZ-nél, hogy a védőnőket is sorolják a szakdolgozói bértábla alá, így rendezve az ő fizetésüket is. Az EDDSZ álláspontja szerint egyébként a védőnők is a most elfogadott szakdolgozói bértábla hatálya alá tartoznak, hiszen az nem különböző ellátási formákra – fekvő, vagy járóbeteg ellátásra – vonatkozik, hanem a szakdolgozókra. Így a vállalkozóként dolgozó védőnők helyzetét kell csak rendezni.

Az államtitkárság a sztrájktárgyalásban részt vevő szervezetek kérésére jelenleg bérbeállási felmérést készít arról, hogy milyen illetménnyel rendelkeznek a háttérfeladatot ellátó munkatársak, Cser Ágnes a MedicalOnline-nak azt mondta, a foglalkozási csoportonként lebontott fizetések ismeretében lehet csak folytatni az egyeztetéseket, ezért okafogyottak a különféle szervezetek tiltakozási amiatt, hogy ezeknek a munkatársaknak a bére nem emelkedik. A jelentés várhatóan ezen a héten elkészül.

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, a közhiedelemmel ellentétben nem zárultak le a sztrájktárgyalások, egyelőre csak a két legnagyobb csoport, az orvosok és a szakdolgozók béréről született megállapodás, akiknek a bére a következő években ugyanolyan arányban, átlagosan 26,5 százalékkal emelkedik majd. Az emelés a bértábla szerint differenciált, így van olyan szakdolgozó, akinek az alapfizetése 58 ezer forinttal lesz több szeptember 1-jétől, és olyan is, akinek a mostani, 138 ezer forintos illetménye a megállapodásban érintett ciklus végére, azaz 2019. november 1-jére 245 ezer forint lesz, pótlékok nélkül.

A háttérterületeken foglalkoztatott munkavállalók esetében hasonlóan egységes bértáblában gondolkodnak – közölte lapunkkal Cser Ágnes. A más ágazatokkal közös, ám az egészségügyben dolgozókra is vonatkozó illetménytábla kidolgozására fogadókésznek tűnik a Nemzetgazdasági Minisztérium is.

 

Folytatódik

 

A bértételek lezárását követően sztrájktárgyalás ismét tovább folytatódik. Terítékre kerül majd az ügyelet és a túlmunka díjazása, ebben a körben várhatóan felül kell vizsgálni a jelenleg vállalkozói és közreműködői szerződésekkel végzett feladatokat. A foglalkoztatással kapcsolatos fejezet részeként foglalkoznak majd többek között a továbbképzéssel és szabadsággal kapcsolatos kérdésekkel, a munkaruha és védőruha biztosításának feltételeivel, és a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokkal is.

 

 

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink