hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Folyamatosan nő az allergiások száma Magyarországon

Még hónapokig, a talajmenti fagy beálltáig okozhat tüneteket a parlagfű pollenje az allergiásoknál, derül ki a Világgazdaság összeállításából.

Évente 40-50 milliárd forintot költ a lakosság allergiagyógyszerekre, az orvosi ellátás is legalább ennyibe kerül – mondta Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke a Világgazdaságnak. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a levegőben lévő pollen mennyisége nem csökken, a parlagfüves területek közelében egy köbméter levegőben eléri akár az ezer darabot is az orvosilag elfogadott harminccal szemben. A parlagfűre érzékeny allergiások évek óta több hónapon át szenvednek, mert a gyom augusztus elejétől a fagyok beálltáig virágzik a földeken.

Szigorítani kellene az ellenőrzéseket, mert a parlagfűvel szennyezett területeknek csak kevesebb mint egy százalékát találják meg, és még ezeken a helyeken sem biztos, hogy elindul a közérdekű védekezés – mondta Kelen Andrásné, aki szerint határidőkkel és felelősökkel megnevezett, összehangolt programra van szükség, amely folyamatos számonkérés mellett a parlagfű pollenkoncentrációjának csökkené­sét garantálja. Magyarországon a parlagfű-allergiások aránya a teljes lakosság körében 20 százalék felett van, évente 3-4 százalékkal nő a betegek száma, és már elérheti a kétmilliót is.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés