hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Félmillió AIDS-beteg került veszélybe

Félmillió AIDS-beteg kezelését veszélyeztette, hogy hamis antiretrovirális gyógyszerek kerültek forgalomba tanzániai kórházakban.

A Tanzániai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (TFDA) adott ki figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy állami fenntartású kórházakban hamis TT-VIR 30 nevű gyógyszerek jelentek meg, amelyet antiretrovirális készítményként az AIDS betegek kezelésére használnak. A TFDA szerint több gyártási tételnyi hamisítványról is tudnak, amelyek különböző gyógyszerek összetevőit tartalmazzák.

Találtak olyan tablettákat, amelyek elszíneződtek, és amelyek felületén gombásodás jelent meg. A hatóság elrendelte, hogy a gyógyszert minden egészségügyi ellátó intézmény, kórház és patika is vonja vissza a forgalomból.

A tanzániai AIDS elleni szervezet, a Tanzania Commission for AIDS (TACAIDS) közlése szerint mintegy 900 ezer beteget tartanak nyilván az országban. Ezek 55 százalékát kezelik a TT-VIR 30 nevű gyógyszerrel, vagyis közel félmillió személy az, akiknek kezelését a hamisítvány veszélyeztethette.

A The Citizen portál beszámolója szerint a tanzániai Egészségügyi Minisztérium néhány nappal a gyógyszerhatóság felhívását követően bejelentette, teljes körűen sikerült visszavonni a gyógyszert az ellátó helyekről, így a közvetlen veszély elhárult, írja a hamisgyogyszer.hu.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink