hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Papírcsíkkal szűrnék a hamis gyógyszereket

Hamis gyógyszerek kiszűrésére alkalmas gyors és egyszerű eljárást mutatott be egy amerikai kutatócsoport. A gyógyszerek eredetiségét vegyszerekkel kezelt papírcsíkkal végzik.

Szabadalmi bejelentést nyújtott be az Indiana állambeli Saint Mary’s College kutatócsoportja a gyógyszerhamisítványok azonosítására kifejlesztett tesztjére vonatkozóan.. A szakértők eredményeiket egy vegyészeti találkozón mutatták be, ahol azt illusztrálták, hogyan tudja az eljárás kiszűrni a hamis tablettákat.

A teszt maga egy nagyjából névjegykártya méretű, előzetesen vegyszerekkel kezelt papírcsík, amelyen össze kell morzsolni az ellenőrizni kívánt pirulát – írja a hamisgyogyszer.hu. A folyamat második lépéseként a tesztcsík vízbe mártva elszíneződéssel jelzi, hogy vannak-e a tablettának gyanús összetevői.

A kutatók eddig 570 darab tablettán tesztelték sikeresen az eljárást, a jövőben pedig bővíteni kívánják az ellenőrizhető gyógyszerek körét.

A kutatást vezető Toni L. O. Barstis szerint az eljárás nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan, gyakorlatilag bárhol elvégezhető. A Medical News Today beszámolója szerint a tesztcsíkos eljárás 10 perc alatt ad eredményt, szemben azzal a 3-6 hónappal, ameddig egy alapos laboratóriumi vizsgálat eltart. A teszt a fejlődő országok számára is nagy segítséget jelent, hiszen felszerelés híján ezek is európai, illetve amerikai laborokban ellenőriztetik a kétes készítményeket.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink