hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Feljelentés az EKI és a HospInvest ügyében

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel (EKI) kapcsolatos vizsgálat nyomán, a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság pedig a HospInvest ügyében tett feljelentést. A kormánybiztos és az államtitkár közös sajtótájékoztatót tartott.

hirdetés

Hűtlen kezelés az Készletgazdálkodási Intézetnél?

Budai Gyula azt mondta: az EKI-vel kapcsolatos vizsgálat során feltárt visszásságokkal összefüggésben ismeretlen tettes ellen sikkasztás és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést a rendőrségen. Hozzátette, az intézetnek a vizsgált időszakban Kárpáti Zsuzsanna volt a főigazgatója. "A bűncselekményekhez Kárpáti Zsuzsanna jelentősen asszisztált" - közölte.

A kormánybiztos példaként kifejtette, a vizsgálat során megállapították, hogy bizonyos - Kárpáti Zsuzsanna személyével kapcsolatba hozható - cégek részére a hivatali utat megkerülve, szóbeli utasítás alapján adtak ki készleteket. "A megkötött szerződések részben ismerősökkel történtek (EKI által megbízott ügyvéd férjének cége), továbbá a szerződő cégek sok esetben Kárpáti Zsuzsanna választókerületéből kerültek ki, sokszor rossz minőségben teljesítettek, és volt olyan kifizetés is, amely mögött nem állt szerződés" - olvasható a tájékoztatón kiosztott sajtóanyagban, amely arra is kitér, hogy Vári Gyula volt szocialista országgyűlési képviselő az EKI részére tanulmányokat készített, azonban - mint írják - azok hitelessége megkérdőjelezhető, mert nem is járt például azokban az épületekben, amelyekről a tanulmányokat készítette.

Budai Gyula emellett azt mondta, hogy a 2010-es országgyűlési választások idején Kárpáti Zsuzsanna - MSZP-s jelöltként - az intézmény infrastruktúráját felhasználta a kampányhoz.

Tájékoztatása szerint megállapítást nyert az is, hogy az EKI közbeszerzési eljárásaira indokolatlan többletköltséget rótt külsős ügyvédek igénybevétele, akik közt szerepelt Kárpáti Zsuzsanna férje, valamint az egészségügyi tárca több ügyvédje is. Több esetben trükköztek a közbeszerzések lebonyolításával, továbbá kötöttek például 45 millió forint összegben olyan szerződést is, amelyről előzetes hatástanulmányt nem készítettek, a projekt a mai napig nem valósult meg, a több millió forintos számítástechnikai eszközök pedig azóta is a raktárban porosodnak - közölte a kormánybiztos.

Az EKI ellen várható feljelentésről néhány napja a Magyar Hírlap adott hírt. Akkor Kárpáti Zsuzsa visszautasította a vádakat, és úgy fogalmazott:"munkám során mindvégig (...) a hatályos előírásoknak megfelelőn jártam el. A hivatali utat mindig betartottam és betartattam a dolgozókkal, semmiféle jogosulatlan szóbeli utasítást nem adtam ki. Tiszta lelkiismerettel állok minden esetleges vizsgálat elébe. A Készletgazdálkodási Intézet korábbi főigazgatóját június 22-én mentette fel a miniszter.

A HospInvestnél csalás a vád

Szócska Miklós a tájékoztatón arról számolt be, hogy - az egészségbiztosítási pénztár új főigazgatója vizsgálatának eredménye alapján - a HospInvest ügyében ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a vámhatóságnál számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt. "Azok a gazdálkodási átláthatatlanságok, amelyek miatt ezt a tényállást megállapította a vizsgálat, a modell egészét érintik" - mondta kérdésre válaszolva az egészségügyi államtitkár, akinek közlése szerint 4,5 milliárd forintos tételről van szó. Arra a kérdésre, hogy ez milyen tételekből tevődik össze, úgy reagált: a vagyonkezelés ideje alatt a kórházaknál összesen 4 milliárd 403 millió forint E-Alapból folyósított pénzeszközt nem a finanszírozott tevékenységre használtak fel.

Az államtitkár megjegyezte, látszik, hogy a közszolgálati ellátásnak nincs igazán alternatívája, ugyanis egy privatizációs kísérletet végrehajtó cég - mint például a HospInvest - úgy tud kilépni az ellátórendszerből, hogy "maga mögött hagyja minden sarát".

A HospInvest által üzemeltetett egészségügyi intézményeket - így például az egri kórházét - tavaly vették át önkormányzati cégek, miután a HospInvest felszámolási eljárást kezdeményezett maga ellen a cégbíróságon.

A mai feljelentésről szintén a Magyar Hírlap értesült először.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink