hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségpolitika

A HospInvest vége

Székely Tamás egészségügyi miniszter reméli, hogy zökkenőmentes lesz a betegellátás és az egészségügyi intézmények átadás-átvétele a HospInvest felszámolása után. A tárcavezető ezt pénteken mondta újságíróknak.

Felszámolást kér a HospInvest, mert a pénteken megtartott közgyűlésen a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy visszavonják a csődvédelemre szóló kérelmüket – tájékoztatta Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke az MTI-t.

A felszámolás ideje alatt az egészségügyi intézmények közfinanszírozását a felszámoló látja el.

Az egészségügyi intézmények működtetésével és fejlesztésével foglalkozó HospInvest áprilisban kért csődvédelmet maga ellen, ami augusztus közepéig fizetési moratóriumot jelentett volna a cég számára. Ennek törvényi feltétele az, hogy a moratórium időszakában meglegyen a pénzügyi egyensúly, azaz a bevételek fedezzék a kiadásokat. Ezt a HospInvest júliustól nem tudja biztosítani – mondta Kollányi Gábor.

A HospInvest elnöke hozzáfűzte: a cégcsoport havonta 1,3–1,4 milliárd forintot kap az Egészségügyi Alapból az általa működtetett egészségügyi intézmények finanszírozására, de júliusban már csak 1,1 milliárd forintot kapott.

A felszámolásra irányuló kérelemmel a HospInvestnek egyetlen feladata marad: visszaadni az önkormányzatoknak az egészségügyi intézményeket.

Kollányi Gábor az MTI kérdésére elmondta, hogy a cég csődjét az egészségügy általános finanszírozási válsága mellett a gazdasági válság okozta. Elapadtak a banki források, kilépett a tulajdonosi körből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a CIB Bank felmondta a hitelszerződéseket. A HospInvestet ugyanakkor hátrányosan érintette az a márciusi törvénymódosítás is, amelynek alapján az egészségügyi intézmények a szükséges pénzek 70 százalékát kapják meg előre az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, a többit utólagos elszámolás alapján.

A cég honlapja szerint öt kórházat és öt egészségügyi intézményt üzemeltet, illetve üzemeltetett: az egri, a gyöngyösi, a hatvani, a kiskunhalasi és a parádfürdői kórházat, valamint a jánoshalmai, a keceli, a kiskőrösi, a százhalombattai és a megyeri rendelőintézetet.

Székely Tamás elmondta, elegendő a két hét az átadás-átvételre, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot is mindent elkövet, hogy az adott határidőig lebonyolítható legyen az átadás. Hozzátette: felkérte a két szervezet vezetőjét, hogy a feladatokról készítsenek ütemtervet.

Kérdésre válaszolva elmondta, a jövőre nézve megfelelő garanciális elemeket szeretnének beépíteni a rendszerbe, azt, hogy mely magáncég milyen feltételekkel vehet át üzemeltetésre egészségügyi intézményt. A feltételeket törvényben rögzítenék, a tervek szerint ez a javaslatcsomag őszre parlament elé kerülhet.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink