hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Felfüggesztették: fél évig nem dolgozhat a vírusszkeptikus orvos

Felfüggesztették kamarai tagságát, így fél évig nem végezhet orvosi tevékenységet dr. Pócs Alfréd, aki ellen tavaly a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége kezdeményezett etikai vizsgálatot.

Mint az az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) működési nyilvántartásából is kiderül, felfüggesztették dr. Pócs Alfréd működési engedélyét, így sem az ortopédiai, sem a traumatológiai területen nem végezhet orvosi munkát. Egyidejűleg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Heves megyei területi szervezetének elnöki tisztségéből is eltávolították, amelyet 2010 óta töltött be.

A vírusszkeptikus orvos ellen a MOK elnöksége kezdeményezett etikai vizsgálatot, mert a köztestület hitelét aláásta. Mint azt tavalyi közleményükben írták:  „az orvosi hivatással, az emberi élet védelmével ellentétes minden olyan törekvés és megnyilatkozás, amely az egyéni védekezés feleslegességét, haszonnélküliségét hangsúlyozza, és ezzel esélyt ad annak, hogy a második hullám nagyságrenddel több honfitársunk életét követelje”.

Mivel az orvos a fenti tanokat annak ellenére is a kamara Heves megyei tisztségviselőjeként és nem magánemberként hirdette, hogy erre felszólították, a MOK elnöksége etikai bejelentést tett ellene, amelynek eredményeként fél évre felfüggesztették a kamarai tagsági viszonyát, így orvosi munkát ez idő alatt nem végezhet. Egyébként az etikai vétség miatt elmarasztalt orvos büntetése – a MOK Etikai Kódexe szerint – lehet figyelmeztetés vagy megrovás, de kiszabható rá a mindenkori legkisebb kötelező munkabér havi összegének tízszereséig terjedő pénzbírság is. A kamarai tagsági viszony 1-6 hónapra függeszthető fel, kirívóan súlyos etikai vétség esetén az érintettet ki is zárhatják a hivatásrend soraiból.

A felfüggesztésről Pócs Alfréd maga is beszámolt, saját Facebook-oldalára nyilvánosan feltöltött videójában. Mint a pénteken közzétett posztban fogalmazott: „kettő napja már nem dolgozom”. Elmondta azt is, hogy az etikai eljárás első fokon lezajlott, amit megfellebbezett, a fél évre szóló felfüggesztésről az OKFŐ levelét két nappal korábban vette kézhez. Arról, hogy a kamara Heves megyei elnöki tisztségéből is leváltották, egy másik, a YouTube-on elérhető videóban beszélt.

Mindkét videóban beszélt egyébként arról is, hogy az egészségügyiek számára nem lehet kötelezővé tenni olyan oltást, ami kísérleti stádiumban van. „Nem lehet kötelezővé tenni, ami halált okoz” – fogalmazott.

Pócs Alfréd, az egykori „egri kórházvédő”, társaival 2008-ban alapította meg az Egri Kórházvédők Egyesületét, amely  azokat a volt egri kórházi dolgozókat tömörítette, akik az egri Markhot Ferenc Kórház funkcionális privatizációja ellen tiltakoztak. Az intézményt 2008 novembere és 2009 szeptembere között a HospInvest Kft. működtette, amely ellen csődeljárás indult. Ezt követően a megye, illetve egy, az önkormányzat által létrehozott kft. vette vissza az intézmény üzemeltetését. Pócs Alfréd „egri kórházvédőként” végzett tevékenységét 2008-ban a MOK Summum Bonum Díjjal, 2010-ben Réthelyi Miklós, az emberi erőforrásokért akkor felelős miniszter Pro Sanitate díjjal ismerte el.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink