2024. április. 19., péntek - Emma.

Orvosok az álhírek mögött

Ha orvos vagy gyógyszerész áll egy áhított hír mögött, úgy annak hitelessége kételyek nélkülivé válik. Boldogkői Zsolt írása a Magyar Hangban.

Az emberi psziché sajátja, hogy problémák esetén hajlamosak vagyunk becsukni a szemünket, és azt gondolni, ezzel el is múlnak azok. Egy másik léleknyugató módszer a különféle tényeket nélkülöző, logikátlan érvek magunkévá tételén alapul. Az önámítás akkor hatékony, ha sokan teszik ugyanezt, és ha hiteles vagy annak tűnő személyek is osztják az adott nézetet.

És itt jönnek a képbe a gyógyítás hivatott képviselői. Az orvosok és a gyógyszerészek nagy többsége az autentikus orvoslás elkötelezett híve, de sajnos vannak, akiket az oktatási rendszer sikertelenül próbált a tudományos alapú és a tényszerű gondolkodásra nevelni, ezért könnyűszerrel áltudományos eszmék fogságába kerültek. Mások, talán korábban értették, miről szól a tényalapú orvoslás, de pénzügyi érdekeltségeik eltorzították elméjüket, s az igazoltan hatástalan vagy igazolatlan hatású terápiák hívei lettek. Homeopátia, akupunktúra, vitamin- és táplálékkiegészítő biznisz, valamint oltásellenesség – ezek a fő irányzatok, melyek leggyakrabban csapdába ejtik az orvosi józanságot. A koronavírus kapcsán életre kelt vírusellenesség hasonló szellemi gyökerekből táplálkozik, ezért nem okoz nagy nehézséget a fenti területekről való átjárás, de új szereplők, vagy régi motorosok új mezben is megjelentek a színen.

(...)

Valamilyen ok miatt az átlagemberek nem hajlandók az orvosok és egyéb szakemberek józan szavára hallgatni, annál inkább az eszement butaságokra, főleg ha azok orvosoktól származnak. A COVID-19 kapcsán nem veszik észre, hogy félelmeiket a valóságra vetítik ki, gondolataiknak pedig valóságátalakító szerepet tulajdonítanak, ez a vágyálomszerű gondolkodás (wishful thinking). Sajnos, attól, hogy nagyon szeretnénk valamit, a tények még nem fognak eszerint alakulni.

A valóság mezejéről letévedt orvosok ebben az ábránd-alapú gondolkodásban erősítik meg a laikusokat. A vírustagadás legtöbb esetben nem szó szerint értendő, azaz igen kevés orvos hiszi, hogy ezek nem léteznek. Rendszerint arról van szó, hogy relativizálják a SARS-CoV-2 hatását azt állítván, hogy semmi különös jelenségről nincs szó, hiszen nincs is járvány, az influenzavírus is megöl ennyi embert, különben is a vírus általi halál csupán egy kis csepp a világ éves mortalitási rátájában.

Ezek hibás gondolatok, mert e vírus magasabb halálozási arányt produkál az influenzánál. Másrészt, akármennyi is az egyéb okú halál, az orvoslás megpróbál tenni ellene, mint ahogyan a vírus ellen is teszi.

(...)

Magyarországon a legismertebb alternatív valósághívő orvosok Tamasi József és a vitaminbizniszéről is ismert Lenkei Gábor. Nagy nézettségű videót készített még a témában Pócs Alfréd, és sokan mondanak köszönetet „igaz szavaiért” az üstökösként köztudatba robbant Letoha Tamásnak, aki közönségszavazatok révén 2014-ben az Év Példaképe lett, egyébként pedig táplálék-kiegészítőket árul, és magáról elképesztő szerénységgel nyilatkozik: „…gyógyíthatatlan betegségekre keresi az ellenszert, kutatóorvosként a világ legnagyobb gyógyszercégei számára végez génterápiás vizsgálatokat. Saját fejlesztési eredménye egy olyan természetes hatóanyag, mely segít megelőzni az Alzheimer-kórt. Mindig is volt benne küldetéstudat, hogy valami olyat alkosson, ami az emberiség javát szolgálja. Közgazdásznak tanult, később mégis váltott, és elvégezte az orvosi egyetemet Szegeden. Legfőbb célja, hogy jelenleg gyógyíthatatlan betegségekre fejlesszen ki ellenszert. Kutatásai révén olyan hatóanyagot talált, ami képes az Alzheimer-kór kialakulását megakadályozni.”.

Ne hagyjuk ki Gődény György szakgyógyszerészt, akinek videói milliós nézettséget produkálnak. Ezen személyek – véleményem szerint igen káros hatású – nézeteiről egy más fórumon fejtem majd ki a véleményemet, ebben az írásban csupán Tamasi doktor legújabb videóját elemzem. Az apropót egy idén augusztus 21-én megrendezésre kerülő, Tamasi által szervezett nemzetközi konferencia szolgálja, melynek címe „COVID 19 járvány integratív megközelítése”. Az integratív szó az alternatív orvoslás újabb kísérlete, hogy az autentikus orvoslás mögé bújjon a modern tudomány szemei elől. A kifejezés azért is hazug, mert a részvevők lényegében a tudományos gondolkodás ellenfelei. Tamasi, Gődény és Pócs mellett egy régi-új szereplő is előadást tart e konferencián. Boros László, az igen vitatott deutérium-csökkentett víz rákellenes hatásának legfőbb teoretikusa, aki nem mellesleg a modern orvostudományt rendre „genomikai baromkodás”-ként említi, a gyógyszeripart pedig folyamatosan temeti.

Boldogkői Zsolt virológus-genetikus, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár írását a Magyar Hang közli.

(forrás: Magyar Hang)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés