hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Évi CT: több a haszon, mint a kár

A véglegesítette a dohányzás miatt nagy kockázatú betegek komputertomográfiás szűrésére vonatkozó irányelveit az USA illetékes munkacsoportja – írja az MNO.

Minden évben alacsony dózisú komputertomográfiás vizsgálatnak (CT) kellene alávetni az erős dohányosokat és azokat is, akik már leszoktak a kemény cigarettázásról – fogalmazott irányelveiben az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó munkacsoportja (U.S. Preventive Services Task Force, USPSTF).

Az Annals of Internal Medicine című folyóiratban hétfőn közölt ajánlások azon 55 és 80 éves kor közötti emberekre vonatkoznak, akiknél magas a rák kialakulásának kockázata a cigarettázás miatt.

A 2004 óta összegyűjtött orvosi bizonyítékok átfogó vizsgálata során a független szakértőkből álló bizottság arra jutott, hogy a magas kockázati csoportba tartozó egyének rendszeres alacsony dózisú komputertomográfiás vizsgálatából származó előnyök nagyobb súllyal bírnak, mint a túldiagnosztizálásból, vagy a sugárkezelésnek való fokozott kitettségből származó esetleges károk, amelyek szintén hozzájárulnak a rák kockázatához – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés