2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Európa a klímasemlegesség biztosításáért

Az Európai Bizottság több mint 10 milliárd euró (mintegy 3200 milliárd forint) értékű, több ágazatot érintő beruházási programot hirdetett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kidolgozására, fejlesztésére és megvalósítására Európa globális versenyképességének növelése érdekében, közölte az uniós bizottság.

Miguel Arias Canete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos elmondta, az Európai Unió által támogatott innovatív éghajlatváltozást megelőző intézkedések azonnali, kézzelfogható hatást gyakorolnak a környezetre, és számos előnnyel járnak az egészségre és a jólétre. A program keretében támogatni kívánt kezdeményezések – a zöld munkahelyektől, a városok hatékonyabb tömegközlekedési rendszerein át, a csökkentett energiafelhasználású otthonokig  a zöldenergia- és egyéb erőforrások felhasználását segítik.

Mint közölte, a Tiszta bolygót mindenkinek című, hosszú távú uniós stratégia segítségével mely 2050-ig vázolja fel azokat az intézkedéseket, amelyek modern, versenyképes és klímasemleges gazdaság megteremtését célozzák Európa vezető szerepet kíván vállalni a megvalósítható technológiai megoldások terén. A klímasemleges gazdaság megvalósítása olyan területeken igényel együttes fellépést, mint az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a tiszta, biztonságos és összekapcsolt mobilitás, a versenyképes ipar és körforgásos gazdaság, a biogazdaság és a természetes szénelnyelők, a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás.

A támogatni kívánt technológiák mindegyike a jövőbeni klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedéseket erősíti, összhangban a Párizsi Megállapodással, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell az 1,5 Celsius-fok alatti emelkedés elérésére, tette hozzá.

Az Európai Bizottság november végén bemutatott stratégiája azt térképezi fel, milyen lehetőségeik vannak a tagállamoknak, a vállalkozásoknak és a polgároknak a klímasemleges gazdaság megteremtése terén, hogyan járulhatnak hozzá a gazdaság modernizálásához és az európaiak életminőségének javításához, miközben más környezetvédelmi problémákkal, így például a levegőminőséggel és a biológiai sokféleség csökkenésével is foglalkozik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink