hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elunták a trükközést: pénze után nyúl az állam

Egy egyszerű szabálymódosítással igyekszik az árnyékban bujkáló gyógyszercégeket megfogni a szaktárca.

A tervek szerint az orvoslátogatók nyilvántartásba vételének igazgatási szolgáltatási díját a jelenlegi 12 ezerről 100 ezer forintra kívánják emelni. Az indoklás szerint azért, mivel az évi 10 millió forintos díj kifizetését némely cég úgy igyekszik megkerülni, hogy havonta csupán néhány napra jelentik be orvoslátogatóikat. S mivel a jelenleg érvényes törvény szerint a 10 milliós díjfizetés összegét arányosítani kell az ismertetési tevékenységgel töltött napok számával, a munkaadók ezzel a trükkel sok milliót spórolhatnak. Ez semmiképp sem igaz a nagy cégekre, legyenek azok akár magyarok, akár külföldiek, állította a lapunk által megkérdezett szakember, mondván, a két nagy szervezet – az AIPM és a MAGYOSZ – tartja magát az általuk elfogadott etikai kódexhez.

A kisebb cégek – amelyek nem tartoznak sem ide, sem oda – viszont könnyedén átugorják a különféle törvényi akadályokat. Előfordul állítólag az is, hogy gyógyászati segédeszköz látogatóként jelentik be munkatársaikat, mivel ebben az esetben csak egy millió forintot kell éves szinten munkatársaik után befizetniük. De akad példa arra is, hogy egyáltalán nem jelentik be orvoslátogatóikat, azok nem is munkaidőben keresik fel az orvosokat, hanem egy munkaebéd – vagy vacsora – során ajánlgatják az általuk képviselt cég termékeit. Ebben az esetben – állított a magát megnevezni nem akaró szakértő – már egy szó sem esik a hagyományos értelemben vett ismertető tevékenységről, „kizárólag az üzlet kerül terítékre”.

A fenti kiskapuk némelyikét gondolja bezárhatónak a szaktárca azzal, hogy közel tízszeresére – 12 200-ról 100 ezer forintra – tervezi emelni az orvoslátogatók nyilvántartásba vételének igazgatási szolgáltatási díját. S bár ezzel egyidejűleg jelentősen – 81 800-ról 12 900 forintra – csökkentenék a nyilvántartásban szereplő adatok módosításáért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat, ez vélhetően nem vált majd ki osztatlan lelkesedést.

Az orvoslátogatói díj 10 millióra emelése egyébként alaposan rendet vágott az orvoslátogatók között, az elbocsátott munkatársak száma egyes adatok szerint eléri az ezer főt. S bár meglehet, a kormányzat titkon abban reménykedett, hogy a zömmel orvosi végzettségű, munkájukat elvesztő munkatársak visszatérnek a gyógyító intézményekbe, egyelőre úgy tűnik: csalódniuk kell. Nem jár jobban az egészségpénztár sem. Míg a korábbi, évi 5 millió forintos befizetésből 2010-ben közel 10 milliárdos bevételre tett szert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a megemelt díj ellenére 2012-ben csak 12 milliárd forintnyi befizetéssel számol az OEP.

 

 

A legtöbb orvoslátógatót foglalkoztató cégek – TOP 25

Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.

188

KRKA Magyarország Kft.

141

TEVA Magyarország Zrt.

122

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

115

GlaxoSmithKline Kft.

92

MSD Pharma Hungary Kft.

91

Sandoz Hungária Kft.

81

PFIZER Gyógyszerkereskedelmi Kft.

67

Sanofi-Aventis Zrt.

67

Lilly Hungária Kft.

49

Servier Hungária Kft.

48

Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG
Magyarországi Fióktelepe

45

Novartis Hungária Kft.

45

AstraZeneca Kft.

44

Valeant Pharma Magyarország Kft.

44

Actavis Hungary Kft.

42

Roche (Magyarország) Kft.

40

Merck Kft.

39

Wörwag Pharma Kereskedelmi Kft.

39

Berlin-Chemie/A. Menarini Kft.

37

Janssen-Cilag Kft.

36

Zentiva HU Kft.

34

Bayer Hungária Kft.

30

Novo Nordisk Hungária Kft.

28

Replant-Cardo Kft.

24

 (Forrás: OGYI, 2011. december 2. állapot szerint)

 

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés