hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Elhunyt Fehér János, az Orvosi Hetilap főszerkesztője

Hetvennyolc éves korában elhunyt Fehér János májkutató professzor, az Orvosi Hetilap főszerkesztője, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Temetése június 4-én délután háromkor lesz szülőfalujában, Győrújbaráton, melynek díszpolgára is volt.
Olyan értékteremtő- és közvetítő volt, mely szülőfaluja, Győrújbarát paraszti tisztességét is gyakorolta és tanította írott publikációiban, előadásaiban, könyveiben. Hitt a sajtó erejében. Kiemelkedő része van abban, hogy a Markusovszky Lajos által 153 évvel ezelőtt alapított Orvosi Hetilap – az első magyar nyelvű, hetente megjelenő orvosi szakfolyóirat – ma is sikerrel terjeszti a hazai és a külhoni gyógyászati eredményeket.
Fehér János emeritus professzorként is fogadta a betegeit a II. számú belklinikán, melynek egy időben az igazgatója is volt. E mellett konferenciát szervezett, előadásokat tartott, a világ minden tájékára hívták. 
A világ ma is első számú belgyógyászati szakkönyvében, az International Textbook of Medicine-ben ő írta azt a mikrobiológiai fejezetet, mely a korai szifiliszes hepatitisz kórokozóját mutatja be. Azért Fehér professzort kérték fel erre, mert neki és kutatócsoportjának tulajdonítja a világ a szifilisz kórokozójának bemutatását élő emberi májszövetben.
A májkutató professzor szakterületének rendszeres bemutatása mellett számtalan könyvet írt, szerkesztett az életmódról, az életörömről s a borkultúráról is.

Tegnap érkezett a hír haláláról, temetése június 4-én délután háromkor lesz szülőfalujában, Győrújbaráton, melynek díszpolgára is volt. Olyan értékteremtő és -közvetítő volt, aki szülőfaluja, Győrújbarát paraszti tisztességét is gyakorolta és tanította írott publikációiban, előadásaiban, könyveiben. Hitt a sajtó erejében. Kiemelkedő része van abban, hogy a Markusovszky Lajos által 153 évvel ezelőtt alapított Orvosi Hetilap – az első magyar nyelvű, hetente megjelenő orvosi szakfolyóirat – ma is sikerrel terjeszti a hazai és a külhoni gyógyászati eredményeket.

Fehér János emeritus professzorként is fogadta a betegeit a II. számú belklinikán, melynek egy időben az igazgatója is volt. Emellett konferenciát szervezett, előadásokat tartott, a világ minden tájára hívták.

A világ ma is első számú belgyógyászati szakkönyvében, az International Textbook of Medicine-ben ő írta azt a mikrobiológiai fejezetet, mely a korai szifiliszes hepatitisz kórokozóját mutatja be. Azért Fehér professzort kérték fel erre, mert a világon elsőként ő és kutatócsoportja tudta dokumentálhatóan kimutatni a korai szifiliszes hepatitisz kórokozóját élő emberi májszövetben.

A májkutató professzor szakterületének rendszeres bemutatása mellett számtalan könyvet írt, szerkesztett az életmódról, az életörömről s a borkultúráról is.

Hajba Ferenc
a szerző cikkei

(forrás: MUOSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés