2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Elérhetetlenek a szépségideál testméretek a nők számára

Egy amerikai plasztikai sebészekből álló kutatócsoport szerint a mostani és a 20 évvel korábbi modellek által diktált szépségideál szöges ellentétben áll a valódi nők testméreteiben időközben bekövetkezett átlagos változással.

A Boston University Cosmetic and Laser Center (Boston Medical Center) kutatócsoportja az Aesthetic Surgery Journal című folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy bár az amerikai nők átlagos csípő-, derék- és mellkörfogata 1995 és 2018 között kis mértékű növekedést mutat, a modelleknél pont ezzel ellentétes irányú folyamat mutatható ki.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Mayra Bc Maymone et al, Unattainable Standards of Beauty: Temporal Trends of Victoria's Secret Models from 1995 to 2018, Aesthetic Surgery Journal (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A Bostoni Orvosi Egyetem az átlagos amerikai nők és a Victoria’s Secret modellek testarányainak változását vizsgálta meg az 1995 és 2018 közötti időszakban. Eredményeik szerint a két populációnál megfigyelhető trendek pont egymással ellentétesek, azaz a modellek mell-, derék- és csípőmérete a tanulmányozott időszak alatt egyaránt csökkent, míg az igazi nőknél kis mértékű növekedés figyelhető meg, nem is beszélve arról, hogy kifutóra kerülő modellek átlagéletkora is egyre alacsonyabb (1995-ben még 23,4 éves volt egy átlagos modell, míg 2018-ban már csak 22 éves).

A modelleknél az átlagos mellkörfogat 87-ről 81 cm-re csökkent, a csípő 89-ről 84 cm-re, a derék pedig 63-ról 60 cm-re zsugorodott (az összes eddig felsorolt méret az XS ruhaméretbe tartozik), miközben az átlagos testmagasság változatlan maradt (178 cm).

A modellek méretváltozását abszolút nem követik az amerikai nők átlagos méretei, mivel mellméretük 102 cm, derékméretük 84 cm, csípőkörfogatuk pedig 109 cm körüli. Nem lehet véletlen, hogy az Egyesült Államokban a két leggyakoribb szépészeti műtét a mellplasztika (313 ezer műtét/év) és a zsírleszívás (258 ezer műtét évente).

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink