hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A férfiak belebetegszenek a szépségbe

Mit keresnek, s mit kérnek a plasztikai sebészeteken a férfiak? – erről ír a Népszabadság.

– Az utóbbi pár évtizedben nagyon megváltozott a férfiak saját testükhöz való viszonya – idézi a lap Babusa Bernadett pszichológust, a téma kutatóját, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársát, aki mindezt a társadalmi szerepek változásával és a média erős nyomásával magyarázza. A nemi szerepek egyre átjárhatóbbakká válnak: eltűntek a kifejezetten női vagy férfifoglalkozások. E változások hatnak a férfi és női szerepekkel kapcsolatos elképzelésekre is. Például a férfiak testével szemben csaknem annyi követelményt támasztanak, mint a nőével, így ma már a szemránckrémtől kezdve szinte valamennyi kozmetikumnak van férfi változata is.

A reklám, a televízió tökéletes testű modelleket „használ”, szépségideáljaival azt sugallja, hogy csak ilyen formában érezheted jól magad. Az emberek pedig hajlamosak ezt minden kritika nélkül elfogadni. A kutató felidézi, hogy például a Playgirl Magazinban kínált férfideálok az utóbbi 30 évben egyre izmosabbak, szálkásabbak lettek. Ez becslése szerint átlagban mintegy hat kilogrammos zsírveszteséget, illetve 13 kilogrammos izomtömeg-gyarapodást jelent, vagyis látványos, kidolgozott izmot eredményez.

Mindinkább beleivódik a köztudatba, hogy megvehető az álomtest. Amikor a munka nem vezet elég gyorsan eredményre, jöhetnek a szteroidok, a táplálék-kiegészítők és a plasztikai sebészek. Ma már nem számít szenzációnak, ha egy férfi mellkisebbítést, has- vagy szemhéjplasztikát, illetve hajbeültetést kér az orvostól. A plasztikai sebészetet már nemcsak a tehetősek választják – derül ki dr. Gacs János plasztikai sebész szavaiból, aki felidézi, hogy legutóbb egy ablakmosó férfi kért tőle fülkorrekciót.

Azaz a leghétköznapibb emberektől a multinacionális cégek vezetőig szinte mindenki megfordul náluk. Arra a kérdésre, hogy mi a legmarkánsabb különbség a férfi és a női páciensek között, szinte azonnal rávágja: a férfiak aggodalmaskodóbbak. Jobban félnek a fájdalomtól, mint a nők, több fájdalomcsillapítót kérnek. A nők – bár nyilván van fájdalmuk – szinte amint magukhoz térnek mosolyognak, a műtét után felkelnek, bizakodnak, a férfiak levertek és betegek… - olvasható a nol.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés