hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Zsírjába fullad a Nyugat

Egyszerre terjed a világban az elhízás, az éhezés és az élelmiszerpazarlás. A hazaiak kétharmadának van súlyfeleslege. A Népszava cikke.

Az OECD adatai szerint a kövérség nemcsak az egészségben eltölthető évek számát csökkenti, de megterheli az egészségügyi ellátórendszert, és mérsékli a GDP-t is. A szervezet előrejelzése szerint az Egyesült Államokban 4,4, Németországban 3, Olaszországban 2,8 százalékkal lehet alacsonyabb emiatt a nemzeti összjövedelem a következő harminc évben. Magyarország esetében az elhízás miatt prognosztizálható veszteség 4,1 százalék lesz. Az OECD elhízás-rangsorát az USA, Chile és Mexikó vezeti, Magyarország 30 százalékos eredménnyel, az ötödik helyen áll, ami az EU-tagállamok közül messze a legrosszabb mutató.

Az elhízás nemcsak közvetlenül öl, hanem számtalan krónikus és halálos betegség kockázatát növeli. Így például a kövér embernek magas a vérnyomása, gyakran kezelik cukorbetegséggel, asztmával. A zsírszövet ugyanis a tüdőbe is beépül és gyulladást okoz. Túlsúllyal élni a „belehalás” előtt sem jó. Az elhízás nem egyéb, mint a test zsírtöbblete. Oka általában az, hogy az ember több kalóriát fogyaszt, mint amennyire a napi életviteléhez szüksége van.

A többletzsír „átrajzolja” az ember általános megjelenését, testi-lelki állapotát. A túlsúlyosok mozgása elveszíti a harmóniáját, ízületeik gyorsabban és fokozottan kopnak. Emiatt gyakran fáj a csípőjük, térdük. Kisebb kapatótól is gyorsan kifulladnak. Rosszul és zajosan alszanak. A többlettömeget cipelőkkel szemben az emberek előítéletesek, gyakori céltáblái a rossz tréfáknak. A munkaerőpiacon is erős a hátrányuk sovány társaikkal szemben. Az elutasítottságuk miatt csökken az önbecsülésük. A kövérségtől való rettegés mélységét mutatja az az amerikai vizsgálat, amelynek során a megkérdezettek csaknem fele a „Mitől fél a legjobban?” kérdésre azt válaszolta: „az elhízástól”. Ez a félelem talán nem is alaptalan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évekkel ezelőtt figyelmeztetett, hogy az elhízás járványos méreteket öltött világszerte, és immár többen halnak meg a kövérség okozta betegségekben, mint éhezésben.

Az európai országokban a lakosság 60 százaléka, a gyerekek 20 százaléka túlsúlyos. A KSH egészségfelmérése szerint nálunk még az európai átlagnál is rosszabb a helyzet, mert a magyar lakosság kétharmadának van jelentős feleslege. A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) tavaly pontokba szedett ajánlást tett közzé a fogyni vágyóknak. Szerintük ahhoz, hogy ki-ki a maga súlyánál lehessen, nemcsak mértékletesebb és változatosabb étkezés, meg aktívabb életvitel kell, hanem jobb alvás, ritmusosabb életvezetés, a konfliktusok korai oldása, az élmények keresése, illetve a mérgek és stimulánsok lehetőség szerinti kerülése is.

A teljes információ

(forrás: Népszava Online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés