hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Nem kellenek a csont és bőr modellek

A csontsovány modellek jelenléte a médiában és a divatbemutatókon hozzájárul ahhoz, hogy más nőkben evészavarok alakuljanak ki, és hogy irreális és egészségtelen legyen a vágyott testképük.

Az izraeli parlament egy új törvényt fogadott el, amely megtiltja, hogy a klinikailag túl soványnak számító modelleket bemutassák a hirdetésekben vagy hogy divatbemutatókon végighaladjanak a kifutón.

A törvény szerint a modellek – nemtől függetlenül – csak akkor dolgozhatnak, ha testtömegindexük legalább 18,5 kg/m2, és emellett még be kell mutatniuk egy orvostól származó, három hónaposnál nem régibb igazolást is, amely szerint nem alultápláltak. 

Eliana RamosMég azok a modellek sem dolgozhatnak, akiknek testsúlya egészséges ugyan, de extrém soványnak tűnnek. Ha a modellről készített képeket úgy manipulálták, hogy a modell a valóságosnál vékonyabbnak látsszon, ezt egyértelműen fel kell tüntetni a képeken.

Dr. Rachel Adato-Levy, aki nőgyógyász, ügyvéd, s egyben az izraeli parlament tagja is, a törvényjavaslat tárgyalása során azt mondta, hogy az új törvény megvédheti a fiatalokat attól, hogy egy irreális szépségideálnak igyekezzenek megfelelni. „A szépség nem az alultápláltság, nem az anorexia” – mondta.

Izraelben – a többi fejlett országhoz hasonlóan – a 14–18 éves lányok mintegy 2 százalékának súlyos evészavara van. Más országokban is egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogy a csont és bőr modellek jelenléte a kifutókon, a magazinokban és a hirdetésekben növeli az evészavaros személyek, főleg a fiatal nők számát. Az izraeli törvényhez hasonlót hoztak már más országokban is, így Olaszországban és Indiában. Az új törvény nem vonatkozik azokra a külföldi publikációkra, amelyeket Izraelben is árulnak.

A képen a néhai Eliana Ramos, uruguay-i modell látható. 18 éves volt, amikor holtan találták nagyszülei otthonában. Az első vizsgálatok szerint halálát szívroham okozta, ami minden bizonnyal az alultápláltság következménye volt. Nem ő az egyetlen modell, aki súlyos evészavara következtében meghalt; a kóros fogyókúrázás áldozata lett Ana Carolina Reston (Brazília), Luisel Ramos (Uruguay) és Hila Elmalich (Izrael) is.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés