hirdetés
2020. július. 09., csütörtök - Lukrécia.
hirdetés

Gyors, ugyanakkor biztonságos betegellátásra törekszenek

Elemzés után átalakítanak Debrecenben

Új járóbeteg-ellátó és sürgősségi komplexum, centralizált onkológia, korszerűbb lombikprogram, megújuló eszközpark – jelentős változásokat hoz 2018 a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

hirdetés

Berényi Ervin, a Klinikai Központ tavaly kinevezett elnöke szerint az idei év egyik legfontosabb feladata a betegutak optimalizálása.

Egy beteg számára az a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabb, legáttekinthetőbb és ellenőrizhető ellátáshoz jusson. Ez mindenkire érvényes, ám első lépésben bizonyos betegcsoportokra fókuszálunk: a sürgősségi, a járóbetegek és a daganatos betegek ellátására irányítjuk a legnagyobb figyelmet – sorolja a 2018-as célokat Berényi Ervin. – Az onkológiai betegellátás folyamatát illetően az elmúlt fél évben nagymértékű ellenőrzést hajtottunk végre, minden egyes kockázati tényezőt megvizsgáltunk és feltártunk. Meggyőződésem, hogy ilyen átfogó és alapos ellenőrzés az onkológia területén először történt Magyarországon, aminek az eredményeként növekedni fog a betegbiztonság a gyógyítás során – fogalmaz az elnök.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház tavalyi integrációja óta a daganatos betegek ellátása terén közös szakmai vezetés jött létre. Ez megalapozza azt, hogy a jövőben a daganatos betegek sorsát érintő döntési folyamatokat helyben és időben is centralizálni tudják. A Klinikai Központ területén található, de csak részben kihasznált sugárterápiás épületet idén szeretnék befejezni. A tervek szerint ott kap majd helyet két nagy onko-team centrum, melyek már az Onkológiai Klinika szervezeti egységeként fognak működni.

Ezek az átalakítások megteremtik annak az alapját, hogy minden egyes daganatos betegre olyan figyelem irányuljon, mintha egy reflektor lenne rajta. Senki nem veszhet el a rendszerben, és reményeim szerint a betegek azt fogják érezni, hogy az első pillanattól kezdve fogjuk a kezüket, nincsenek egyedül, és pontosan tudják hogy, mi és hogyan történik velük – hangsúlyozza Berényi Ervin.

Egy új járóbeteg-ellátó központ kialakítása is tervben van, ez az Intézményfejlesztési Terv részeként a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház közelében épülhet fel.

A professzor szerint ehhez elsőként a Klinikai Központ 128 járóbeteg szakrendelését kell egyesével megvizsgálni, szakmáról szakmára végiggondolni, hogy melyek azok az ellátási körzetek, ahol a betegutak további optimalizálása az ellátásjavítás feltétele.

A járóbeteg-ellátást át kell tekintenünk, és elemzés után el kell érni, hogy a Klinikai Központ pavilon rendszerének túlzsúfolt alagsorait tehermentesíteni kell, adott szakmák és ellátási szintek tekintetében átmenetileg támaszkodni kell a jelenlegi lehetőségekre, a Kenézy Egyetemi Kórházra, valamint a Bethlen utcai szakrendelőkre. Hosszútávon egy centralizált járóbeteg-ellátást kell kialakítanunk egy teljesen új helyen, új épületben – véli Berényi Ervin.

A tervezett komplexum egy olyan többszintes, mélygarázsos, minden járóbeteg-szakrendelést magába foglaló épület lenne, amely a betegek számára könnyen megközelíthető, és a jövő elvárásait is kiszolgálja.
Jó irányba halad Debrecenben a sürgősségi ellátás új, minden eddiginél professzionálisabb szintre emelése is: 2017. november 1-én önálló Sürgősségi Klinika jött létre a Klinikai Központban, azóta megtörtént a betegutak átgondolása, és most zajlik a működési rend részletes kialakítása.

A debreceni tervekről bővebben az egyetem honlapján.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink